Yağışlar hem güldürdü hem üzdü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2010 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye genelinde, 2008'deki kuraklığın ardından uzun yıllar ortalamasının üzerinde devam eden yağışlar bazı bölgelerde üreticiyi sevindirirken, kimi yerlerde de ürün kaybı yaratacağı endişesiyle çiftçiyi üzdü.

2008 yılındaki kuraklığın ardından yıllık ortalamaların üzerinde devam eden yağışlar, barajlarda ve göletlerde su seviyesini arttırdı.

EGE BÖLGESİ

Yağışlar, Ege Bölgesi'nde tarımsal üretimi genel olarak olumlu etkileyecek. İzmir, Manisa, Aydın ve Uşak'ta sebze ve meyve üretiminde artış beklenirken hububatta kış yağışına bağlı olarak verim kaybı yaşanabileceği belirtiliyor.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Posaca aşırı yağışlar nedeniyle son 20 yılın en büyük rekoltesinin beklendiği incirde ciddi verim kayıpları oluştuğunu söyledi.

Denizli Ziraat Odası Başkanı Gemici de "Suyun her ürüne bolluk verdiğini söylememiz mümkün değil, bazı ürünlere zarar verebiliyor" dedi.

AKDENİZ

Önemli tarım merkezlerinden Akdeniz Bölgesi'nde, 2010 yılı yaz döneminde kuraklık beklenmediği ancak olası bir kuraklık tehlikesine yönelik gerekli önlemlerin alındığı belirtildi.

Antalya Tarım Müdürü Erçin, 2010 Ekim ve hasat dönemi için bölgelerinde kuraklık tehlikesi olmadığını kaydetti.

DSİ 13. Bölge Müdürü Özpınar ise baraj ve göletlerdeki su doluluk oranının geçen yıldan daha iyi durumda olduğunu söyleyerek, "Sulama yönünden çok çok iyiyiz" dedi.

Burdur Ziraat Odası Başkanı Tekin; yağışların dengeli ve bol olması sonucu ürün verimi ve çeşitliliğinin fazlalaşacağını ifade etti. '

KARADENİZ

Karadeniz'de geçen yıla oranla yağışın bol olması ve yağışlarla ilgili verilerin bu yıl tarımsal üretimle kullanım suyu açısından sıkıntı çekilmeyeceğine işaret ettiği belirtildi.

Orta Karadeniz'deki iki büyük baraj olan Altınkaya ve Hasan Uğurlu barajlarındaki su seviyeleri mevsim normallerinde bulunuyor.

Bartın Tarım Müdürü Alagöz: "2009 Temmuz ayındaki sel afeti nedeniyle tarımsal ürün veriminde ciddi düşüş yaşandı, bu kaybı oldukça güzel geçen yağışlarla bu yıl telafi edeceğimizi düşünüyoruz" dedi.

İÇ ANADOLU

İç Anadolu Bölgesi'nin de yağışlardan payını aldığı, ancak suyun kullanımında verim ve tasarruf ilkelerinin göz önünde tutulması gerektiği bildirildi.

Kayseri'nin en büyük barajı Yamula'da geçen yıl nisan ayında yüzde 70 olan doluluk oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 98'e yükseldi.

Kentteki barajlardan su seviyesi düşen tek baraj ise Pınarbaşı ilçesindeki Bahçelik Barajı oldu. Geçen yıl yüzde 76 olan barajdaki doluluk oranı havzasında kar tutma oranına bağlı olarak bu yıl yüzde 69'a düştü.

Tarım İl Müdürü Adnan Akay, 2010'un ilk 4 ayında düşen yağış oranının ekili alanlar için oldukça yararlı olduğunu söyledi. Havaların ısınması halinde ekinlerin mükemmel bir gelişme göstereceğini belirten Akay, "Ancak nisan yağışlarıyla ekin rekoltesi için tahmin yapmak zor. İleriki aylar ne getirir bilemeyiz. Don ya da kuraklık olabilir ya da ekinler başak bağladığında aşırı yağmur yağarsa pas denilen hastalığa neden olur" dedi.

DOĞU ANADOLU

Van, Hakkari, Ağrı ve Bitlis'te geçmiş yıllara göre yağış miktarının artması baraj, göl ve göletlerin doluluk oranının üst seviyeye çıkmasında etkili oldu.

Özellikle arpa, buğday, şeker pancarı ve yem bitkileri veriminde yüzde 30 artış beklendiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber