Diyarbakır'da her 10 kişiden sadece 1'i çalışıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2010 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'daki istihdam sorunu, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hazırladığı raporlara da yansıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun nüfus verilerini kullanarak hazırladığı raporlara göre, Diyarbakır'da her 10 kişiden sadece 1'i çalışıyor. Üstelik bu orana şehirdeki emekliler, memurlar ve askerler de dahil.

Diyarbakır SGK Müdürü Mehmet Şahin, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya geldi. Şahin, kurum olarak yaptıkları çalışmaları, kurumun yapısını ve hizmetlerini anlattı. Halka daha kaliteli hizmet vermek için Bismil, Ergani ve Silvan'a sosyal güvenlik merkezi açtıklarını anlatan Şahin, önümüzdeki dönemde Hani, Çermik, Çınar ve Kulp'a da merkez açacaklarını dile getirdi. Sosyal güvenlik merkezleri sayesinde en ücra yerde oturanların bile Diyarbakır'a gelme derdinden kurtulduğunu dile getiren Şahin, şehir merkezinde hizmetlerin daha kısa sürede yürütülmesi için 'Ön Başvuru Masası' oluşturduklarını kaydetti.

Kurumun hizmet standartlarını yükselttiklerini belirten Şahin, emeklilik işlemlerinin 15 günde, maluliyet başvurularının 3 günde sonuçlandığını kaydetti. Kurum olarak halktan hiçbir belge istemediklerini, bunları sistemden alarak yardımcı olduklarını dile getiren Şahin, vatandaşa yardımcı olmaya özen gösterdiklerini vurguladı.

Diyarbakır'ın 1 milyon 515 bin 11 nüfusa sahip olduğunu ifade eden Şahin, sosyal güvenlik kapsamındaki nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 52 olduğunu söyledi. Bu oranın, İstanbul'da yüzde 91, Ankara'da yüzde 85, İzmir'de yüzde 88 ve Bursa'da yüzde 93 olduğunu hatırlatan Şahin, "Diyarbakır'ın istihdam problemi var. Aktif çalışanların nüfusa oranı yüzde 9.82'dir. Aktif çalışanların sayısı ise 148 bin 791 kişidir." dedi.

"BELEDİYELER PRİM ÖDEMİYOR"

Diyarbakır'da aylık ortalama 28 milyon 664 bin TL prim tahakkuk ettiğinin altını çizen SGK Müdürü, prim tahsilat oranının yüzde 88.52'de kaldığını kaydetti. Şahin, "Tahsilat oranımızın düşük olmasının nedeni belediye borçlarıdır. İlçeler dahil 24 belediye var. Onlardan prim tahsil edemiyoruz. Yenişehir'in 31 milyon, Sur'un 16 milyon TL borcu var." şeklinde konuştu.

Şahin, Alo 170'i arayan herkese istediği konuda bilgi verdiklerini, kişilerin şikayetlerini dinlediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber