İşsizlere kredi çektirip bankaları dolandırmışlar: 100 gözaltı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2010 11:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul'da gerçekleştirilen ve bilişim suçlarını kapsayan operasyonda, sahte belgelerle kredi dolandırıcılığı konusuyla ilgili 100 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Polise ulaşan kişi ve bankaların şikayetleriyle başlatılan soruşturmada, düzgün geliri ve çalıştığı bir işi olmayan kişilere sahte belgelerle kredi çektirilerek bankaların zarara uğratıldığı iddia edildi. Gözaltına alınanlar arasında banka çalışanlarının da bulunduğu ve bu kişilerin usulsüz kredilerin onaylanmasını sağladıkları iddia edildi.

Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü görevlileri bankaların korkulu rüyası haline gelen kredi dolandırıcılığında önemli bir operasyona imza attı. Bazı bankalardan usulsüz kredi çekildiği ve geri ödenmediği iddialarıyla ilgili polise bilgiler ulaştı. Savcılık talimatıyla soruşturma başlatan polis bazı önemli bilgilere ulaştı. Bu bilgilere göre düzenli geliri olmayan ve bir işte çalışmayan bazı kişilere sahte belgelerle kredi çektirildiğini belirlendi. Kredilerin kişiler adına düzenlenen sahte belgelerle çekildiği ve belgelerin sahte olduğunun bazı banka çalışanları tarafından da bilindiği belirlendi.

Kredi başvurularının genelde 10 ile 40 bin TL arasında değişen oranlar için yapıldığı ve ağırlıklı olarak ihtiyaç kredisi olduğu belirtildi. Hazırlanan bu sahte belgelerle bir çok kişinin kredi başvurusunda bulunduğu ve bir çoğunun da onaylandığı tespit edildi. Yapılan işlemlerle çekilen kredilerin geri ödemelerinin de yapılmadığı belirlendi. Soruşturma kapsamında incelenen kredi başvurularından bugüne kadar 2 milyon 500 bin TL çekildiği belirlendi. Ancak bu rakamın soruşturmanın derinleştirilmesiyle birlikte artabileceği belirtildi.

Soruşturma kapsamında firmalara ait belge ve kaşelerin örgüt mensupları arasındaki muhasebeciler, emlakçılar ve banka çalışanları aracılığıyla temin edildiğini belirleyen polis, şebeke elebaşısı H.E ve E.D isimli iki ayrı emlakçıyı belirledi. Ayrıca 7 şüphelinin banka çalışanı, 4 kişinin emlakçı, iki kişinin de muhasebeci olduğu belirlendi.

Hazırlıkların tamamlanmasıyla birlikte harekete geçen polis Kocaeli, Manisa, Kırklareli ve İstanbul'da belirlediği adreslere baskın yaptı. 100

şüpheliyi gözaltına alan polis çok sayıda kişinin de soruşturulması kararı aldı. Gözaltına alınanların büyük bölümünün şebeke adına kredi çekenler olduğu belirtildi.

Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 10 adet diz üstü bilgisayar, 5 adet hard disk, firmalara ait kredi başvurusunda kullanılmak üzere hazırlanmış çok sayıda belge, 15 adet firma kaşesi ele geçirildi.

Gözaltına alınan kişilerin "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, banka veya kredi kurumlarınca tahsil edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak amacıyla dolandırıcılık ve sahte özel evrak tanzim edip kullanmak" iddiasıyla yakalandıkları belirtildi. Polisin 7 ay boyunca takip ettiği olayın ardından şüpheliler bu sabah Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber