Türkiye'de her üç yetişkinden biri hipertansiyon hastası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2010 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 18 yaşın üzerindeki her 3 erişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğu bildirildi.

Nevşehir Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, hipertansiyonun (yüksek kan basıncı); tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtildi.

Hipertansiyonun koroner kalp hastalıkları, inme, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açtığı belirtilen açıklamada, hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltabileceği kaydedildi.

Hipertansiyonun kontrol altına alınmadığında kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açabileceği uyarısında bulunularak, dünya genelinde hipertansiyonun toplam ölümlerin yüzde 13'ünden (7,1 milyon ölüm) sorumlu olduğunun bilindiği belirtildi.

Gerek dünyada gerekse Türkiye'de hipertansiyon farkındalık oranlarının ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde olmadığı belirtilen açıklamada, ülkemizde her 3 kişiden birinin daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiş olduğu, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden birinde de hipertansiyon hastalığının varlığının tespit edildiği ifade edildi.

Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan aşırı tuz tüketiminin de ülkemiz için ciddî bir sorun olduğu belirtilerek, sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarının 6 gram olmasına rağmen ülkemizdeki günlük kişi başı tuz tüketiminin ortalama 18 gram olduğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber