Sokak düğünleri yasaklanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2010 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve Başbakanlık tarafından yayımlanması planlanan taslak aşamasındaki genelge kapsamında, sokak düğünleri, havai fişek gösterileri gibi faaliyetler hassas kullanım alanlarının bulunduğu yerlerde yasaklanacak.

Genelge ile ruhsatsız eğlence yerleri kapatılacak, izinsiz müzik sistemleri mühürlenecek.

Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2008 yılında yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde revizyon çalışmaları yapıldı ve gürültünün önlenmesine ilişkin Başbakanlık Genelgesi hazırlandı.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gürültü yönetiminin Türkiye'ye özgü bazı şartlardan kaynaklanan zorlukları olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği mevzuatına odaklanan gürültü yönetmeliğinin Türkiye'ye özgü korna, havai fişek ve sokak düğünlerinden kaynaklanan gürültünün önlenmesi konusunda zayıf kaldığını vurgulayan Akça, bu zafiyetleri ortadan kaldırmak için yönetmelikte bir revizyon yaptıklarını bildirdi.

Gürültü kontrolünde rol oynayan ve destek vermesi gereken kurum ve kuruluşları bu işin içerisine çekmek, bunlar arasında bir koordinasyon sağlamak için, Başbakanlık Genelgesi hazırladıklarını belirten Akça, şöyle konuştu:

"Yönetmelik değişikliğiyle konut, hastane, eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri gibi hassas kullanım alanlarına çok yakın yerlerde açık ve yarı açık eğlence yerlerinde canlı müzik yapılması yasaklanıyor ve buna ilişkin mevcut iş yerlerinde 1 yıllık geçici geçiş süresi veriliyor."

GÜRÜLTÜ SERTİFİKASI OLMAYAN UÇAKLAR

Şimdiye kadar uçak gürültüsüne ilişkin herhangi bir denetim olmadığına da işaret eden Akça, pek çok ülkede uçakların gürültü sertifikaları bulunduğunu, havaalanlarının sertifikası olmayan uçaklara iniş izni vermediğini anlattı. Akça, şunları söyledi:

"İlgili yönetmeliğe bu konuyu yazdık, 3 yıllık geçiş süreci koyduk. 3 yıl sonrasında gürültü sertifikası olmayan uçakların, gürültünün belli bir seviyenin üzerinde olduğu uçakların havaalanlarına inmesi mümkün olmayacak."

Genelgenin son haline geldiğini belirten Akça, "Belki ufak tefek rötuşlar gerekebilir ama genelgenin 1-2 hafta içinde yayımlanacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber