Başarı Tespit Sınavlarında Ek Ders Ücreti ödenmeyecek

Milli Eğitim Bakanlığı 10 Şubat 2010 tarihinde illere "Ek Ders ücreti" konulu bir yazı göndermiştir. Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 12. maddesi hükmü gereğince, sınavlarda görevlendirilen öğretmenlere ?seviye tespiti? kapsamında ek ders ücreti ödenmesi mümkün bulunmadığını belirtmiştir. Bakanlık Personel Genel Müdürlüğünün yazısı için başlığa tıklayınız.<

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2010 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı daha önce uygulanan başarı tespit sınavlarını 03/11/2008 tarihinde yayımlandığı 2008/75 nolu genelge ile yürürlükten kaldırmış, 04/02/2010 tarihinde yayımladığı 2010/10 nolu genelge ile yeniden uygulanmasını emretmişti. Bu durumun öğretmenin bu sınavlardan ek ders alamayacağı ve öğretmen ve idarecilerimizin sınavda görevli olmaları nedeniyle okullarda derslerin yapılamayacağından öğretmenin raporlu ve izinli olduğu günlerde yapamadıkları dersler için ek ders verilmeyeceği gibi bu yapılmayan derslerle ilgili diğer ücretleri (ders dışı hazırlık gibi) de kesileceğini ?Başarı tespit sınavlarındaki ek ders kaybı? haberimizde vurgulamış ek ders kaybının nasıl gerçekleştiğini ayrıntısıyla işlemiştik.

Çözüm olarak ta Başarı Tespit Sınavlarını Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Sınav görevi? başlıklı 12. maddesi 1. fıkrası; ?(1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.? hükümlerindeki ?seviye tespiti? kapsamında değerlendirmiş ve ?Başarı tespit sınavlarında görevli olanlar görevli izinli sayılmalıdır? haberimizde olduğu gibi sınav günü sınavda görevli öğretmenlerin görevli izinli sayılması gerektiğini söylemiştik.

Ne yazık ki illerde yapılan Başarı Tespit Sınavlarında birbirinden farklı uygulamalar sergilenmiştir.

1-Bazı illerimizde öğretmenlere sınav ücreti ödenmemiş, o günkü dersleri ve o günlerde yapamadıkları dersler için de alacakları ek dersler de ödenmemiştir.

2-Sınav nedeniyle tatil olan okulların idarecileri hariç, öğretmenlere sınav günü için ders ücreti tahakkuk ettirilmemiş sınav günü girmeleri gereken ders saatleri haftalık toplam ders saatinden düşülerek ek ders saatleri ödenmiştir.

3-Bazı illerimizde sınavdaki görevlilere 5 Saat ek ders ücreti ödenmemiş, Ancak öğretmenlerimizin mağdur olmamaları için ders programına göre normal olarak ücret tahakkuku yapılmış, Milli Eğitim Bakanlığınca aksi bir görüş bildirilmesi halinde ücretlerin geri kesileceği açıklanmıştır.

?Başarı tespit sınavlarındaki ek ders kaybı? haberimizde ?Bu durum bakanlıkça mutlak suretle düzeltilip, açıklama yapılması gerekmektedir. En azından tüm ülkede uygulama birliği sağlanmalı ve öğretmenlerin mağduriyeti giderilmelidir.? şeklinde sorunun çözülmesi için çağrıda bulunmamıza rağmen bakanlıktan bu güne kadar herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Başarı Tespit Sınavlarında bu gelişmeler yaşanırken Milli Eğitim Bakanlığının bir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne göndermiş olduğu Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın" ?Sınav görevi? başlıklı 12. maddesi 1.fıkrasındaki ?Seviye tespiti? kapsamında Başarı Tespit Sınavlarında görevli öğretmenlere sınav ücreti ödenip ödenmeyeceği hususundaki görüş yazısında;

?Bilindiği gibi; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın" ?Sınav görevi? başlıklı 12. maddesi 1. fıkrası; ?(1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.? açıklamasına yer verilmiştir.

"Bu çerçevede yukarıda sözü edilen hüküm kapsamında yapılan sınavlar arasında ?seviye tespit deneme sınavı? adı altında bir sınava yer verilmediğinden, bu sınavlarda görevlendirilen öğretmenlere kararın 12.maddesinin 1. fıkrası hükmü kapsamında ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir? açıklamasında bulunulmuştur.

Bu görüş Başarı Tespit Sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere nasıl ücret ödeneceğinin, derslere girilmediğinden bu derslerin ücretlerinin ödenip ödenmeyeceğinin niçin belirtilmediği ise anlaşılamamıştır.

Sorunun çözümü için Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın" ?Sınav görevi? başlıklı 12. maddesine Başarı Tespit Sınavları ve benzeri sınavlar için yeni hüküm eklenmeli ya da kısa vadede sadece sınavın olduğu gün dersi olan öğretmenlere sınav görevi verilerek bu öğretmenlerin o gün görevli izinli sayılmaları sağlanmalıdır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

İşte o görüş yazısı;

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber