Asgari ücretle geçinmek mucize

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2010 22:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- DİSK tarafından yapılan araştırmaya göre, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu asgari ücretli, harcama kalıbına göre, kazandığı asgari geçim indirimli aylık 626 liradan, gıdaya 211, kiraya 192, ulaştırmaya 48, giyime 28, sağlığa 11, kültür ve eğlenceye 8, eğitime 4 lira ayırabiliyor.

DİSK Araştırma Enstitüsü, asgari ücretlilerin bulundukları harcama kalıbı içerisinde hangi harcama grubuna aylık ne kadar ayırabildiğiyle ilgili araştırma yaptı.

Asgari ücretin, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin ailesi ile birlikte gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek bir düzeyde olması gerektiği belirtilen araştırmada, ancak her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen asgari ücretin, gıda harcamalarını bile karşılamaktan uzak kaldığı savunuldu.

Asgari ücret 16 yaşından büyük bir işçi için yüzde 4,3'lük zamla brüt 760,50, net asgari geçim indirimi dahil 599,12 liraya yükseldiği anımsatılan araştırmada, Türkiye İstatistik Kurumu 2008 Hanehalkı Tüketim Harcamaları çalışmasına göre, en yoksul yüzde 20'lik kesimin harcama kalıbında bir asgari ücretli yaşamını sürdürebilmek için gelirinin sadece yüzde 33,7'sini gıda harcamalarına ayırması gerektiğine dikkat çekildi.

-''ORTALAMA KİRA 479, AYRILABİLEN 192 LİRA''-

Eşi çalışmayan ve 2 çocuklu bir asgari ücretlinin asgari geçim indirimli aylık 626, günlük 7,03 liralık geliri ile hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının karnını doyurmak zorunda olduğu ifade edilen araştırmada, ''Türkiye'ye Özgü Beslenme Kalıbı ve TÜİK Madde fiyatları dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, 4 kişilik bir ailenin günlük sağlıklı beslenebilmesi için kişi başına 7,61 lira harcama yapması gerekmektedir. Buna göre asgari ücretli, 1 kişinin sağlıklı beslenmesi için gerekli olan gıda harcaması ile 4 kişiyi doyurmaya çalışmaktadır'' denildi.

TÜİK Madde Fiyatları İstatistiklerine göre, Mayıs 2010 itibariyle ortalama kira bedeli 479 lirayı bulurken, asgari ücretlinin kira ve diğer konut harcamaları için ayırabildiği tutarın sadece 192 lirada kaldığı kaydedilen araştırmada, bu durumun, asgari ücretlileri, ''Sağlıksız çevrede, kentsel donatı hizmetlerinin en az olduğu, deprem riski bulunan konutlarda yaşamak durumunda bıraktığı'' görüşüne yer verildi.

-''BUZDOLABI İÇİN 30 AYLIK ÇALIŞMA''-

Asgari ücretlinin, çalıştığı iş yerinin servis imkanı yoksa iş yerine ulaşımda ciddi sorun yaşadığı belirtilen araştırmada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

''İstanbul için 1 otobüs biletinin 1,5 lira olduğu koşullarda, asgari ücretlinin ulaşım için ayırabildiği pay sadece 1,59 lira. Asgari ücretlinin kültür ve eğlence için ayırabildiği aylık 8 lirayla sinema, tiyatro ya da maça gitmesi hayal. Öte yandan, asgari ücretlinin çocuğunun okuması aylık 4 liralık kaynakla neredeyse mucize.

Asgari ücretlinin ortalama fiyatlı bir buzdolabını alması için ev eşyası için ayırabildiği 33 lira ile 30 ay çalışması gerekiyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber