Sıcak havalarda kullandığınız suya dikkat

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2010 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sıcak havalarda yaşanan sıvı kaybı sonucu en çok ihtiyaç duyulan ve tüketilen besin kaynaklarının başında su geliyor. Uzmanlar, tüketilen suyun kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Su yolu ile bulaşan hastalıkları hatırlatan Mardin Nusaybin Devlet Hastanesi Baştabip Yardımcısı Dr. Mehmet Emin Ay, bu tür hastalıkların suyun içinde bulunan bakterilerden kaynaklandığını bildirdi.

Dr. Ay, yaz aylarında seyahatlerin yaygınlaşması, insanların demografik ve davranış özellikleri ile havaların ısınması sonucu ekolojik değişmelerin yaşandığını aktardı. Ay, bu durumların, suyla bulaşan enfeksiyonların artışında etkili olduğunu söyledi. Dr. Mehmet Emin Ay, şöyle dedi:

"Enfeksiyon yapıcı bakteriler, önce insan veya hayvan dışkısı ya da çeşitli biyolojik atıklardan suya geçmektedir. Suyun, dezenfeksiyon ve arıtma işlemlerinden geçirilmeden kullanılmaması, hiç bir işlemden geçmemiş su kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda ise suyun kaynatılması şarttır. Sularla bulaşan enfeksiyöz ishaller, dünyadaki tüm ölüm nedenleri içinde ikinci sırada yer almaktadır."

Suyla bulaşan hastalıkların başında Tifo, Akut sulu ve kanlı ishaller, Kolera ve Hepatit A gibi hastalıklar geldiğini kaydeden Dr. Ay, su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunma şeklerini de anlattı. Dr. Mehmet Emin Ay, şöyle devam etti:

"Eller bol su ile yıkanmalı, sağlıklı ve yeterli su temin edilmelidir. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak kullanılmalıdır. İnsan atıklarının uygun şekilde uzaklaştırılması gerekir. Tuvaletten çıktıktan sonra eller su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Tüm sebze ve meyveler akan su altında bol ve temiz su ile yıkandıktan sonra yenmelidir. Pişirilerek yenen yiyecekler güvenli şekilde hazırlanmalı ve buzdolabında uygun sıcaklıkta bekletilmelidir. Açıkta satılan yiyecekler alınmamalı ve tüketilmemelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber