Sendika işyeri temsilcisi olan okul müdürlerinin rotasyonu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Temmuz 2010 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun ?Sendika üyelerinin ve yöneticilerinin güvencesi? başlıklı 18. maddesinin 2.fıkrasındaki; ?Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini haklı bir sebep olmadıkça ve sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez.? hükümleri ile güvence altına alınan iş yeri temsilcilerinin işyerleri;

1- Haklı bir sebep olmadıkça,

2- İşyeri Değişikliğinin sebebi açık ve kesin şekilde belirtmedikçe,

değiştirilememektedir.

Bu hükümlere rağmen sendikaların iş yeri temsilcisi olarak rotasyona uğramayacağını hesap eden okul müdürleri bulunmaktadır.

Bu konuda Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUk ile yaptığımız görüşmede,

Sayın KONCUK; "4688 sayılı kanun ile işyeri temsilcilerimiz güvence altına alınmıştır. İş yeri temsilcilerin keyfi olarak yer değiştirilmesi önlenmiştir. Fakat rotasyon; Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine ilişkin Yönetmeliğin 22. maddesi doğrultusunda bulunduğu okullarda 5 yılını dolduran okul müdürlerimize uygulanacak ve görev yerleri değiştirilecektir. Bu nedenle 4688 sayılı kanunda öngörülen haklı sebep oluşturulmuştur. Dolayısıyla işyeri temsilcisi okul müdürlerinin rotasyona gönderilmesinde hukuken bir sakınca bulunmamaktadır.

Ancak; sınav esasına dayalı atamaların ve isteğe bağlı yer değiştirmelerin tamamlanması neticesinde zorunlu yer değişikliği yapmak durumunda kalanların tercih edebilecekleri kurum sayısının azlığı, boş kadronun az olmasına karşın valiliklerin bu durumda dahi tüm münhalleri duyuruya çıkarmamaları, bilgisayar kurasının uygulanması sonucunda ortaya çıkacak kargaşa ve yönetmelikte yer alan ?bilgisayar kurası? ifadesine yönelik dava açmış olmamız sebepleri ile bu yıl rotasyon uygulamasının yapılması yıllarını eğitim ve öğretime vermiş olan yöneticilerimize büyük haksızlık olacaktır. Bu nedenle rotasyonun 1 yıl ertelenmesi için Milli Eğitim Bakanlığından talepte bulunduk Bakanlık yetkililerinden daha iyi bir sistem ihdas edilene kadar ''rotasyon uygulaması''nın ertelenmesi konusunda bir açıklama bekliyoruz." Dedi.

Koncuk konuşmasının devamında; ''Bilgisayar kurası tombalacı bir anlayıştır. Başarılı, ancak puanı düşük okul müdürleri bu uygulamadan en fazla zarar görecek yöneticiler olacaktır. Puanı yüksek olan okul müdürleri yine tercihleri doğrultusunda istedikleri okullara gidecektir. Bilgisayar kurası davasının sonucunu umutla beklemekteyiz. Öte yandan rotasyon nedeniyle eş durumundan özrü bulunanlar mağdur olacak ve çok sayıda dava açılacaktır. Bu durumdan zarar gören tüm üyelerimize hukuki destek vereceğiz. Ortaya çıkacak kargaşayı Bakan Nimet Çubukçu'nun da ortadan kaldırması mümkün olmayacaktır. Bakan Çubukçu, daha iyi bir sistem ihdas edilene kadar rotasyon uygulamasını mutlaka ertelemelidir. Aksi takdirde yaşanacak kaosun sorumlusu Bakan Çubukçu olacaktır." açıklamasında bulundu.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber