Sigara yasağı, hastalığı yüzde 20 düşürdü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2010 22:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, bu yılın ilk 5 ayında sigarayla ilgili hastalıklarda hastanelerin acil servislerine yapılan başvuruların bir önceki yılın ilk 5 ayına göre yüzde 20 oranında düşüş göstermesinin, kapalı alanlarda sigara yasağına ilişkin yasanın başarılı olduğunun somut bir kanıtı olduğunu bildirdi.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinin birlikte gerçekleştirdikleri ''4207 Sayılı Kanunun Uygulamasının Sağlık Üzerine Etkileri Araştırması''nın sonuçları basın toplantısıyla açıklandı.

İstanbul Sağlık Müdürü Dokucu, bu yılın ilk 5 ayı ile geçen yılın aynı döneminin karşılaştırıldığı araştırmanın kapsamına, İstanbul'daki acil başvurularının yüzde 30'unu kabul eden Ümraniye, Haydarpaşa Numune, Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları, Göztepe, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi, Dr. Lütfi Kırdar Kartal, Okmeydanı, Şişli Etfal, İstanbul ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk eğitim ve araştırma hastanelerinin alındığını söyledi.

Araştırmanın, yasanın sağlık ve ekonomik bilançosunu ortaya koymak için yapıldığını anlatan Dokucu, şunları söyledi:

''Araştırmaya göre, sigarayla ilintili hastalıklarda bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, hastanelerin acil servislerine başvuru oranı yüzde 20 azaldı. Bu durum Tam Dumansız Hava Sahası Yasası'nın başarılı olduğunun somut bir kanıtıdır. Hastanelerin acil servislerine olan başvurulardaki bu azalma neticesinde 2 milyon 900 bin TL kazanılan ilaç maliyeti olmuştur. Bu da yasanın sağlık ekonomisine olan katkısını gözler önüne sermektedir.''

Dokucu, araştırma sonucunda, kalp hastalığı ve enfarktüse bağlı başvurularda yüzde 33,6, astıma bağlı başvurularda ise bir önceki yıla oranla yüzde 20,5 azalma gözlendiğini kaydetti. Dokucu, bir önceki yıla göre KOAH'a (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) bağlı başvurularda bir önceki yıla göre yüzde 21,4, pnömoni (zatüre) başvurularında yüzde 32,9, akut nazofarenjite (soğuk algınlığı) bağlı başvurularda yüzde 16, akut bronşit başvurularında yüzde 18,8, alerjik rinite (saman nezlesi) bağlı başvurularda yüzde 59,2, akut alt solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı başvurularda ise yüzde 61,3 azalma tespit edildiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber