Etnik çatışma ve provokasyonların altından istihbaratçılar çıkıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Ağustos 2010 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa İnegöl'de yaşanan provokasyon ile başlayan, Hatay Dörtyol'da dört polisin teröristlerce şehit edilmesi üzerine gelişen olaylar, geçmiş dönemde Türkiye'de uygulanmak istenilen karanlık senaryoların mimarlarını hatırlattı.

Son 5 yıldır yaşanan olayların aktörlerinin JİTEM personeli ya da jandarma muhbiri olmaları dikkatlerden kaçmıyor. Hatay'daki gelişen olayların şekli ve sonrasında yaşananlar, 2005'teki JİTEM görevlileri tarafından yapılan Şemdinli'deki Umut Kitap Evi'nin bombalanma olayı, Reşadiye saldırıları, Dink cinayeti ve gündem belirleyen olaylardan sonra ortaya çıkan bağlantıları hatırlattı. Şemdinli'de biri astsubay, iki uzman çavuş kitabevini bombaladıktan sonra ilçe sakinleri tarafından cephane yüklü araçlarıyla yakalanmıştı. Provokatif saldırıyla birlikte ilçe bir anda karışmış ve binlerce kişi toplanmıştı. Van Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Sarıkaya, olayla ilgili hazırladığı iddianamesinde saldırının devlet görevlilerince düzenlenen bir terör eylemi olduğunu belirtmişti. Sarıkaya'ya daha sonra HSYK tarafından görevinden el çektirilmişti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal'in de Jandarma muhbiri olduğu ortaya çıkmıştı. Hayal, bir süre sonra cinayeti polis muhbiri Erhan Tuncel'in planladığını açıkladı. Tuncel, Hayal'in Dink'i öldürmeyi planladığını polise bildirdiğini söyledi. Trabzon Emniyet Müdürlüğü ise 'jandarmaya da çalıştığı için' suikasttan önce Tuncel'i muhbirlikten attıklarını açıkladı. Demokratik açılım projesi kapsamında çalışmaların sürdüğü tarihlerde Reşadiye'nin Sazak köyü kırsalında 7 askerin şehit olduğu olayın arkasında yine muhbir skandalı çıktı. Olayla ilgili soruşturmada jandarma muhbiri Gökköy Muhtarı Hidayet İlk'in, askerin dönüş yolunu önceden PKK'ya haber verdiği belirlendi. 3 Ocak 2010'da Edirne'de terör örgütü DHKP-C üyesi olduğu iddia edilen 5 öğrencinin tutuklanmasıyla başlayan olaylar günlerce sürmüştü. Olaylardan önce emniyetin yaptığı incelemelerde Edirne'ye farklı bölgelerden çok sayıda istihbaratçının geldiği ortaya çıktı.

Dörtyol ve İnegöl olayları, yedeklenmiş güçlerin marifeti

TERÖR UZMANI TUNCER GÜNAY: Provokasyonların yaşandığı yerleşim yerleri önceden tespit edilmiş. Olaylar profesyonelce organize edilmiş. ÖKK daha önce Özel Harp Dairesi ve sivillerin de içinde bulunduğu birtakım faaliyetler içindeydi. Daha sonra kontrol altına alındıysa da personelinin ne olduğu merak ediliyor. Bunların rüzgârın yönüne göre şekil alan, çoğu yedeklenmiş güçler oldukları yaşanan olaylarda görülüyor.

Kontrgerilla yapılanmalı teşkilatlar tasfiye edilmeli

SİYASET BİLİMCİ DR. MURAT YILMAZ: Tatsız olayların yaşandığı yerlerdeki uzman kadro ve teşkilatlar bir an önce tasfiye edilmeli. Ne yazık ki bu tür olayların tarihî bir geçmişi var. Artık bunlarla yüzleşmek ve bunlardan hesap sormak gerekiyor. Halihazırda yürüyen birtakım davalar tam anlamıyla bu amacı gerçekleştirecek düzeye gelmemiştir. Bunların da ötesinde hükümetin siyasi irade göstermesi gerekiyor. İdari anlamda uygulamalara gidilmelidir. Teşkilatlar tasfiye edilmeli, arşivler halka ve hukuk makamlarına açılmalıdır. Son olaylar, kontrgerilla tarzı örgütlenmelerin hayata geçirdiği tipik gerginlik stratejisidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber