Hızlandırılmış tren dosyası ODTÜ'de incelenecek

Haber Giriş : 04 Mart 2005 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'nın Pamukova İlçesi'nde, 22 Temmuz 2004 tarihinde meydana gelen ve 39 kişinin ölümü, 89 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan hızlandırılmış tren kaza davasının bugünkü duruşmasında, dosyanın tüm delilleriyle birlikte incelenmek üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ulaştırma ve Makine Mühendisliği Bölümü'ne gönderilmesi kararlaştırıldı.

Mahkeme bu kararı, Bağımsız Bilim Kurulu dahil, hızlandırılmış tren davasıyla ilgili olarak verilen 5 raporda da çelişkiler bulunması nedeniyle aldı. Duruşma sonrasında treni kullanan makinist Fikret Karabulut, kazada ölen 21 yaşındaki İrem Candan'ın babası Alaattin Candan'ın yanına giderek başsağlığı diledi.

Hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili davaya Sakarya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Hakim Oğuz Çelik başkanlığında görülen bugünkü duruşmada, tutuksuz yargılanan tren şefi Köksal Coşkun, makinistler Fikret Karabulut ve Recep Sönmez hazır bulundu. Duruşmada, sanık vekillerinden Avukat Salih Ekizler mahkemeye, TCDD Genel Müdürlüğü'nde hızlandırılmış tren seferleri başlamadan önce yapılan toplantının CD'sini sundu. Avukat Ekizler ?Bu toplantıdan bir hafta sonra da hızlandırılmış tren seferleri başladı. Alt ve üst yapı elverişli değildi? dedi

?BİZ TRENCİ DEĞİLİZ?

Yaklaşık 2O dakika süren duruşma sonrasında, Mahkeme Başkanı Oğuz Çelik dava dosyasındaki bilirkişi raporlarında çelişki olduğunu belirterek, ?Biz trenci değiliz. Yeniden bir bilirkişi oluşturulsun? dedi. Mahkeme, davayla ilgili tüm dosyanın delillerle birlikte Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ulaştırma ve Makine Mühendisliği Bölümü'ne gönderilerek burada da incelenmesine karar verdi.

Mahkeme Başkanı Oğuz Çelik, ODTÜ bünyesinde 3 kişiden oluşturulacak bilirkişi heyetinin, hızlı tren kazasıyla ilgili olarak gerek hazırlık gerekse adli aşamada görev almış olmamaları şartını da koydu. Mahkeme yeni bilirkişi heyetinden beklentisini şöyle açıkladı:

?Adli emnette bulunan belgeleri, özellikle müdahiller ve sanıkların vekilleri tarafından dosyaya sunulan ve ileri sürdükleri iddiaları nazara alarak sanıkların, varsa kurum ve kuruluşların da kusur durumlarının ayrıntılı bir şekilde bildirmesi.?

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Kaza yapan hızlandırılmış trenin makinisti Fikret Karabulut duruşma çıkışında, kazada ölen İrem Candan'ın babası Alaattin Candan'ın yanına giderek bassağlığı diledi. ?Bugüne kadar fırsat olmadı? diyen Karabulut, mahkeme heyetinin dava dosyasını altıncı kez bilirkişiye gönderilmesiyle ilgili olarak ?Bu konuda yorum yapamam. Avukatlarım var? dedi.

Sanıkların avukatı Salih Ekizler ise mahkeme heyetine, TCDD tarafından yapılan, yerli ve yabancı bilimadamlarının katıldığı toplantının görüntülerinin yer aldığı bir CD'yi sundu. Ekizler, ?CD'deki görüntüler, Türk ve yabancı bilim adamlarının toplantısını içeriyor. Bu toplantıda bilimadamlarının ortak görüşü, Türkiye'deki rayların alt ve üst yapı bakımından hızlandırılmış trene uygun olmadığı yönünde. Ancak bu toplantıdan bir hafta sonra hızlandırılmış trean seferleri başlatıldı. CD'nin incelenmesini istiyoruz? diye konuştu.

22 Temmuz'daki hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili olarak TCDD, Türkiye'ye çağrılan yabancı demiryolu uzmanları, Pamukova Cumhuriyet Savcılığı, Pamukova Sulh Ceza Mahkemesi ve istanbul Barosu tarafından 5 ayrı bilirkişi incelemesi yapılmıştı. Ayrıca Hükümet tarafından oluşturulan ?Bağımsız Bilim Kurulu' da, kazayla ilgili olarak 3 ay süren inceleme yapmış ve bir rapor hazırlamıştı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber