BTK göz boyamayı sürdürüyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Ağustos 2010 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce kontör atma süresini 20 saniye ile sınırlandırmak için çalışmalar başlatan BTK, aldığı son kararla 1 dakikalık konuşma süresini 40 kuruşla sınırlandırdı. 1 dakikadan az konuşan aboneler için periyod düzenlemesi yapmayan kurum, GSM şirketlerine açık kapı bıraktı

DERYA COŞKUN / İSTANBUL

Daha önce kontör atma süresini 20 saniye ile sınırlandırmak için çalışma yapan Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) aldığı kararla 'kuruş' sabitlemesine gitti. 1 dakikalık konuşma süresini 40 kuruşla sınırlandıran kurum, 1 dakikadan sonraki görüşmeler için ise tüketicinin hakkını korumadığı gibi, GSM operatörlerine açık kapı bıraktı. Çünkü, 1 dakikası 40 kuruştan konuşan abone, 1 dakikadan fazla konuşursa, kampanya hakları saklı kalmadığı sürece, 2-3 dakikalık konuşmalara öncekinden çok daha fazla ücret ödeyebilir. Dahası hala periyoda çözüm bulamamış olan BTK, 1 dakikadan daha az konuşan abonenin kaderini de GSM şirketlerinin eline bırakıyor.

6 SANİYEYE NEDEN 1 DAKİKA ÖDEYELİM?

Konuyla ilgili Yeni Şafak'a açıklamada bulunan Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, BTK'nın yarım bıkratığı işi GSM operatörlerinin müşteri memnuniyeti ve tüketiciye saygı odaklı yaklaşım göstererek, kampanyalarını düzenlemelerini istediklerini söyledi. "6 saniyelik konuşma için ben neden bir dakika ödeyeyim" diyen Ağaoğlu, BTK'nın periyod konusunda hala tüketicinin yanında olacak bir karara imza atmadığının altını çizdi. BTK'nın kararıyla 1 dakikasını 40 kuruşa konuşacak vatandaş, 5 saniyelik konuşmaya da 40 kuruş ödeyecek. Ağaoğlu, Kurum'un, bu durumda 'saniyelik' konuşmalara da çözüm getirmesi gerektiğini belirtti.

GECİKMİŞ VE EKSİK BİR KARAR

Tüketiciler Birliği'nin hak ihlalleri raporunda, bankalarla birlikte GSM şirketlerinin en üst seviyede yer aldığını söyleyen Ağaoğlu, BTK'nın yarım kalan düzenlemesinin ardından, asıl büyük işin GSM şirketlerine düştüğünü dile getirdi. Ağaoğlu, "Bu zaten gecikmiş bir karardır. BTK'nın bu karara 'makul konuşma oranını geçerse' şeklinde bir de madde eklemesi gerekirdi" diye konuştu. Öte yandan, BTK konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Mağdur olan hakem heyetine başvurabilir

GSM şirketlerinin, BTK'nın bu kararından sonra tarifelerini 40 kuruş üzerinden şekillendireceği aşikar. Ancak bu konuda da Aydın Ağaoğlu'nun bir önerisi var: Vatandaş 'tüketici sorunları hakem heyetine' başvurdukları takdirde fazladan yapılmış ücretlendirmeyi geri alabiliyor. Ben de gönüllü hakem heyeti üyesiyim. 938 lira 75 kuruşa kadar icralandırmayı bağımsız olan hakem heyetleri yapabilmektedir.

1 dakika konuşana 40 kuruş ama ya daha çok konuşursak?

Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) kararı ilk etapta tüketicinin hakkını koruyormuş gibi görünse de tam anlamıyla sorunun çözümü için yeterli bir karar değil. Çünkü, 1 dakikası 40 kuruştan konuşacak abone, bir dakikayı geçtiği bu, faturasına 80 kuruş olarak yansıyacak. Dolayısıyla 2 dakika konuşan bir abone 80 kuruş ücretlendirmeye tabii olurken, 2 dakika 1 saniye konuşan, 1 lira 5 kuruş ödeyecek. Yani GSM şirketleri, BTK'nın geçen hafta yayımlanan Tüketici Hakları Yönetmeliği'nde "Kampanya şartlarında değişiklik yapılması halinde, tüketicilerin kazanılmış hakları saklı kalmak kaydıyla, değişiklikler uygulanmadan tüketiciler bilgilendirilecek. İşletmeciler, kampanya şartlarındaki değişiklikleri kampanyanın duyurulduğu yöntem veya ilgili tüm tüketicileri bilgilendirecek etkili bir yöntemle duyuracak" ibaresine uygun olarak kampanya haklarını saklı tutmadıkça, daha önce 3 dakikası 80 kuruşa konuşan abone, artık 2 dakika 1 saniyeyi 1 lira 5 kuruşa konuşacak.

GSM şirketleri tam bir lobi durumuna geldi

Konu hakkında açıklama yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Av. Şükran Eroğlu, Türkiye'de GSM operatörlerinin çok büyük bir lobi oluşturduğunu ifade etti. Bu anlamda alınan kararların tüketici lehine alınmadığının altını çizen Eroğlu, "GSM operatörlerinin lobiciliğinin içinde, aynı zamanda BTK'nın kararına uymama durumu da var. İnsanlar hangi tarifeleri aldıklarını bile bilmiyor. Çünkü GSM operatörleri doğru bilgi vermiyorlar" dedi. Öte yandan, kendilerine gelen şikayetleri hakem heyetlerine bildirdiklerini anlatan Şükran Eroğlu, hakem heyetine giden bu şikayetleri BTK'nın değerlendirip çözüm bulması hususunda kuruma bir yazı dilekçesi göndereceklerini söyledi. Eroğlu, "BTK bu şikayetleri değerlendirirse tüketicinin lehine daha çok sonuç çıkar" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber