Çiçek: Kaymakamdaki yetki bir bakanda yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2010 20:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu ve çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.

Türkiye'de bir demokrasi probleminin bulunduğunu ve bunun iyi görülmesi gerektiğini dile getiren Çiçek, şöyle devam etti:

''Siz birilerini seçiyorsunuz. Seçiyorsunuz ama bu seçtiğiniz insanların sizin adınıza hükmetmesi ve ülkeyi yönetebilmesi noktasında Türkiye'de bir temel sorun var. Zaman zaman bu gündeme geliyor. Biz demokrasiyi tercih ettik. Bunda da dış faktörlerin çok önemli rolü oldu. 1946'da seçimlere giderken çok da isteğimizle gitmedik. 'NATO üyesi olmak istiyoruz, öyle bir dünyada yer almak istiyoruz' dedik. Onlar diyor ki, 'Demokrasiyi getirmeniz lazım, bu halinizle bize giremezsiniz'. O zaman o şartların tesiriyle demokrasiyi tercih ettik. Demokrasinin sandık kısmını tercih ettik. Ama devlet yönetimi söz konusu olduğunda halen halkın seçtiklerine tam yetkili bir devlet yönetimi teslim etme noktasında Türkiye'nin çok ciddi açıkları var. Buna demokrasi açığı diyoruz, demokrasi açlığı diyoruz. Yeri geliyor ki bir genel müdürdeki yetki, seçtiğiniz insanlarda yok. Bir kaymakamdaki yetki bir bakanda yok. Belli kurumlar var ki, zaten oraya siyasetin ve siyasetçinin girmesi yasak. Niye Türkiye'de bu demokrasi açığı ve açlığı var?''

Çiçek, ''Türkiye'de 60 yıldır yapılan, bilinen ve bilinmeyen darbeler ve askeri müdahaleler ile zaman zaman demokrasiyi askıya almaların özünde yatanın, vatandaşın seçtiklerine güvensizlik'' olduğunu kaydetti.

Halk oylamasının halka bir imkan olarak gelmesini istediklerini dile getiren Çiçek, yıllardır tartışılan konuları halka götürmek istediklerini anlattı. Çiçek, Türkiye'deki demokrasi açığının giderilmesi gerektiğine vurgu yaparak, 1982 Anayasası yapılırken bu anayasanın yapılış tarzına itirazların olduğunu hatırlattı.

Çiçek, ''Bu Anayasa'yı değiştirmek neden mümkün olmuyor? Bu Anayasa sebebiyle önemli yetkileri ellerinde bulunduranlar ama halka hesap vermek gibi bir sorumluluğu olmayan kesimler, Anayasa değişikliğini kesinlikle istemiyorlar. İstemedikleri için de bazen siyasi bazen de hukuki binbir engelle bu değişiklik bugüne kadar yapılamadı. Bu Anayasa' ile Türkiye'nin bir yere varması kesinlikle mümkün değil'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber