Emeklilik yasası, THY pilotları mağdur etti

Haber Giriş : 06 Mart 2005 06:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Hava Yolları'ndaki pilotlar, ?emekli olduktan sonra kamu sektöründe çalışmaya devam edenlerin aylıklarının kesilmesi ve sağlık hizmetlerinden yararlandırılmamasına' yönelik çıkartılan yasa sebebiyle büyük sıkıntı yaşıyor.

Yasa yüzünden, şirketteki 517 emekli pilottan 12'si işten ayrılırken, yeni düzenlemelerin yapılmaması durumunda THY'den 50-300 pilotun ayrılacağı belirtiliyor. Bu yılbaşında yürürlüğe giren 2005 yılı Bütçe Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca, kamu işyerlerinde çalışan emeklilerden tercih yapmaları istendi. Bunun üzerine bazı emekli kamu çalışanları işlerinden istifa ederek emekli aylığını tercih etti. Ancak, kamuda çalışmaya devam edenlerin emekli aylığı kesildiği için, emeklilik statüsü dolayısıyla sağlık yardımları da sona erdi. Bu gelişmeler üzerine aylıkları 700 ile bin 500 Yeni Türk Lirası arasında değişen firmadaki 517 pilottan 12'si özel sektöre geçti. Türkiye Hava Yolları Pilotları Derneği Başkanı Kaptan Pilot Tuna Gürel, yasanın hava yollarını zor durumda bırakacağını söyledi. Özellikle emekliliğine az kalan pilotların istifa etmeyi düşündüğüne dikkat çeken Gürel, "THY'de şu anda 830 pilot var. Pilot sayısının bu yıl bine ulaştırılması hedeflenirken, yasayla ilgili yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde 50-300 pilotun görevden ayrılacağı tahmin ediliyor." dedi.

THY yetkilileri ise, emekli pilotları ikna etmeye çalıştıklarını söyledi. Yasada pilotların istisna tutulması yönünde bir çalışma yapıldığını belirten yetkililer, "Şirketimiz bu konuda büyük bir sıkıntı içinde." diye konuştu. Türkiye Özel Sektör Havayolu İşletmeleri Dernek Başkanı ve Onur Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahabettin Bolukçu ise, Türk Hava Yolları'ndan ayrılan emekli pilotlardan hiçbirinin özel sektör havayollarında çalışmaya başlamadığını söyledi. Bolukçu, "Bir süre önce 130'a yakın pilotumuz Türk Hava Yolları'na geçmişti. Şimdi oradan pilot geleceği ifade ediliyor. Özel havayollarının büyük oranda pilot ihtiyacı var. Bu pilotların bizde çalışmaya başlaması bizi sevindirir." şeklinde konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber