Kamu kurumlarındaki 19 özel sandık kalkıyor

Haber Giriş : 08 Mart 2005 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sandıklar kapanacak 300 bin kişi SSK'lı olacak

Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında SSK'ya devredilecek 19 özel sandık bulunuyor. Bu da aileleriyle birlikte 300 bin kişilik bir kitleyi ilgilendiriyor... Ancak devir bugünden yarına olabilecek gibi değil. Her sandık için özel bir çalışma yapılacağından en erken devir 1.5-2 yıl sonra olabilecek.

Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında banka, sigorta, reasürans şirketleri oda ve borsaların kendi çalışanları için oluşturdukları "sandıklar", SSK şemsiyesi altına giriyor. Bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarının 19 kurumu ve aileleri ile birlikte yaklaşık 300 binin üzerindeki kişiyi ilgilendirdiği öğrenildi. Emeklilik Sigortaları Kanun Tasarısı'nın içinde yer alan maddeye göre 506 sayılı SSK Kanunu'nun Geçici 20. maddesi ile emeklilik hakkını elde edenler, tasarının yasalaşması durumunda artık SSK'lı olacaklar. Ancak sanılanın aksine bu devir munzam vakıflara sıçramayacak. SSK sadece sigortalıları devir alacak, sandıkların tüzel kişilikleri ise devam edecek. SSK çatısı altına girecek olan sandıklar 506 sayılı SSK Kanun'undan önce çalışanlarına "sosyal güvenlik ve emeklilik" güvencesi sağlamak üzere kurulmuştu. Yasa çıkınca bu kurumlara tanınan özel bir hakla çalışanları ve emeklileri SSK şemşiyesi altında tutulmuştu. Yeni dönemde ise sosyal güvenlik bir çatı altında toplanmak isteniyor.

MUNZAMLAR KALACAK
Peki tasarı yasalaşırsa bir mağduriyet veya külfet söz konusu olacak mı? Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Reformu Brim Koordinatörü İhsan Demirci, bu sorularımızı şöyle özetledi:

* Biz sadece sigortalıları devir alıyoruz, tüzel kişilikler devam ediyor.

* Aktüerya açığın toplam boyutunu tespit etmek şu anda mümkün değil. Devir sırasında her sandık için Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, kurum ve devir alınacak sandığı temsilen birer üyeden oluşan bir komisyon oluşturulacak. Her bir sandık için yaklaşık 1,5-2 yıl gibi bir devir süresi öngörüyoruz. Devir tamamlanana kadar eski sistem devam edecek.

* Biz devir sırasında yükümlülükleri hesaplayacağız. Diyelim ki aldığımız sigortalılara 1000 brim ödeyeceğiz. Bunu mal varlığı varsa, ister onunla versin ister aktifinden versin. Eğer yeterli işveren devreye girecek.

İlk deneme Anayasa Mahkemesi'nden döndü

Bazı kurumlarda oluşturulan sosyal güvenlik sandıklarının SSK ile birleştirilmesi yönündeki girişim ilk değil. SSK Kuruluşları Eski Genel Müdürü Rahit Gönencan, sandıkların vakıf statüsünde kurulduğunu anımsatarak, "Anayasa'nın 33. maddesine göre vakıfların kapatılması mahkeme kararı ile olur dolayısı ile yasa ile kapatılması mümkün değildir. 1969 yılında sandıkların devri ile ilgili bir kanun çıkarıldı ve kanun çıkarıldı, ancak daha sonra dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk buna itizat etti. Anayasa Mahkemesi'de bu yasayı iptal etti" diye konuştu. Sosyal Güvenlik Reformu Brim Koordinatörü İhsan Demirci de söz konusu olayı doğrulayarak konu ile ilgili şunları söyledi: "İki farklılık var. Birincisi biz tüzel kişiliklerine karışmıyoruz, yani sandık tüzel kişilik olarak devam ediyor. İkinci olarak o sırada iptal edilmesine konu olan Anayasa 1961 Anayasası'ydı. Orada 'devlet sosyal güvenliği kurar ya da kurdurur' deniyordu. 1982 Anayasası'nda ise 'sosyal güvenlik devletin ödevi' ifadesi yer alıyor. Yani sosyal güvenlik devlet işi olarak görülüyor."

19 kurumu ilgilendiriyor

* Akbank Emekli Sandığı
* Anadolu Anonim Emekli Sandığı
* Ziraat ve Halkbank Emekli Sandığı
* Dış Ticaret Bankası Emekli Sandığı
* Esbank Emekli Sandığı
* Milli Reasürans Emekli Sandığı
* Pamukbank Emekli Sandığı
* Şekerbank Emekli Sandığı
* Şeker Sigorta Emekli Sandığı
* Türk Ticaret Emekli Sandığı
* Garanti Bankası Emekli Sandığı
* İş Bankası Emekli Sandığı
* Odalar ve Borsalar Birliği Emekli Sandığı
* Sanayi Kalkınma Banası Emekli Sandığı
* Vakıflar Bankası Emekli Sandığı
* Yapı Kredi Bankası Emekli Sandığı
* İmarbank Emekli Sandığı
Nüfusun binde 4'ünü kapsıyor

Emekli Sandığı %45.6
SSK %20.72
Bağ-Kur %22.25
Kapsam dışı %10.96
Özel Sandık %0.47

* Genel Sigorta Emekli Sandığı
* Merkez Bankası Emekli Sandığı

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber