Önce tek tip askerlik, sonra bedelli

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 26 Ağustos 2010 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİLGESAM Başkanı "Herkesin 12 ay askerlik yapmasıyla ihtiyaçlar karşılanırsa ve talep gelirse bedelli askerlik gündeme gelebilir" dedi. Gazeteci Müderrisoğlu ise "Tek tip 12 aydan bile az olabilir" yorumunu yaptı.

Gündemden hiçbir zaman düşmeyen tek tip ve bedelli askerlik tartışmaları yeniden alevlendi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bedelli askerliği yine gündeme getirdi ve "Bedelli askerliğe sıcak bakıyorum, geçmişte oldu yeniden olabilir. Yeni Genelkurmay Başkanı farklı bir düşüncesi olabilir, bedelli konusunda yumuşama olursa sevinirim" diye konuştu.

Ancak, Genelkurmay Başkanlığı'nı devralmaya hazırlanan Orgeneral Işık Koşaner, dün yaptığı konuşmada kısa dönem askerliğin bile kaldırılabileceğinin işaretini verdi. Bedelli askerliğe sıcak bakmayan Koşaner, ''Vatan ve millet sevgisi ile hiçbir fedakarlıktan kaçmadan görev yapan Mehmetçiğin yerini alabilecek, onun yerini doldurabilecek başka bir personel tanımlamak mümkün değildir. Bununla beraber bir an önce 'tek tip' askerlik uygulamasına geçilerek vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda yapılması, ayrıca eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve daha etkin şekilde yararlanılmasına imkan yaratılması önem arz etmektedir'' ifadelerini kullandı.

BİLGESAM Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı ve Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, NTV canlı yayınında gelişmeleri değerlendirdi.

BİLGESAM Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı, şunları söyledi:

"Süreç içerisinde belirli periyotlarla bedelli askerlik Türkiye'nin gündemine geliyor ve tartışılıyor. Milli Savunma Bakanlığı'nda 3 yıldır yürütülen bir çalışma var, tek tip askerliğe geçebilir miyiz sorusunun yanıtı aranıyor. Bugün bakıldığında çok çeşitli askerlik görevleri var, bunlar ihtiyacı ne kadar karşılıyor?

Şehit haberleri gelmeye başlayınca eleştiriler yükseldi, zengin çocukları veya general çocukları veya belirli imkanlara sahip çevresi olan insanlar Güneydoğu'da askerlik yapmıyor gibi. Soru işaretleri oluşmaya başladı. Gelir düzeyi belirli bir seviyenin üzerindeki kesimlerin çocukları okuduğu için ya yedek subay veya kısa dönem askerlik yapıyorlar, bu yüzden Güneydoğu'ya fazla gitmiyorlar.

Profesyonel ordu konusunda bütün erlerin profesyonelleşmesi gündemde değil, sadece sınırda görev yapan 5 tane komando birliğinin profesyonelleştirilmesi hedefleniyordu. Ancak jandarma karakolları da teröristlerle temasa geçiyor, burada görev yapan askerler için de bir düzenleme gündeme gelebilir. Sonuç olarak yeni dönemde mehmetçik veya zorunlu askerlik hizmeti aynen duruyor.

Tek tip askerlik 12 ay olacak. Hangi okulu bitirirse bitirsin herkes er veya erbaş olarak görev yapacak. Kısa dönem askerlik ve yedek subaylık kaldırılıyor. Uzun dönem olarak 15 ay süreyle görev alanlar da üç ay daha az askerlik yapacak. Bu planlamayla asker ihtiyacı karşılanmaya çalışılacak.

Sözleşmeli subay sistemi TSK'ya yeni girdi. Sözleşmeli subay sistemiyle yedek subaylara olan ihtiyaç her geçen gün azalıyor. Siz üniversite mezunlarına kısa dönem olarak 6 ay askerlik yaptırıyorsunuz ama bunlardan etkin olarak askerlikte yeterince faydalanılmıyor. Tek tip askerliğe geçilip herkesin 12 ay askerlik yapmasıyla ihtiyaçlar karşılanırsa ve talep gelirse bedelli askerlik gibi konular gündeme gelebilir.

TEK TİP ASKERLİK 12 AYDAN BİLE AZ OLABİLİR

Gazeteci Okan Müderrisoğlu ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ankara'daki hakim hava, bedelli askerlik konusunda organize bir ekip var ve sürekli bunu gündemde tutuyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geleceğe yönelik bir değerlendirme yaptı. Eğer TSK tek tip askerlikle asker ihtiyacını karşılayabilirse 2011 veya 2012'den sonra bedelli askerliğin düşünebileceği konuşuluyor. Tek tip askerlik 12 aydan bile az olabilir. Genelkurmay Başkanlığı'nın ihtiyaç planlamasından hareket ederek bu yorum yapılıyor.

Ordu bütünüyle profesyonelleşsin görüşü var, ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin bulunduğu konum itibariyle yakın dönemde böyle bir şeyin mümkün olacağını düşünmüyorum.

Sınırda görev yapan birliklerin tamamen profesyonel olması ve ülkenin güvenliğinin profesyoneller tarafından sağlanması gündemde. Jandarmanın sınırdan tamamen çekilip sınırın tamamen Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlanması ve profesyonel askerlerin bu süreçte aktif rol almasının planlandığı anlaşılıyor. Bir eğitim birliğinin de profesyonel asker yetiştirilmesi için kullanılacağı söyleniyordu, bu gerçekleşmiş görünüyor.

Genel askerlik düzenlemesini bedelli askerlik tartışmalarını da dikkate alarak yeniden yapılandıracak çalışmanın başladığını biliyorduk, bunun olgunluk düzeyine önümüzdeki bir yıl içinde getirileceği anlaşılıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber