Üniversitelilerin 'iletişim ücreti' tepkisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2010 13:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrencileri, üniversitenin, harç parasına ek olarak kendilerinden, ?iletişim ücreti? adı altında 30 liraya almasına tepkili.

Ders kayıtlarının başlamasıyla internet üzerinden kayıtlarını yaptırmak isteyen öğrenciler, üniversitenin internet sitesinde konulan duyuruyla şaşkınlık yaşıyor.

Duyuruda, ?2010?2011 akademik yılında üniversitenin Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokul ara sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin harç parası ve 30 lira olan 'iletişim bedelini' yatırmaları istenerek, öğrencilerin her iki dekont numarasını da girdikten sonra ders kayıt işlemlerini tamamlayabileceği belirtiliyor.

Bu duruma tepki gösteren öğrenciler, sosyal paylaşım sitesi ?facebook?ta ?Boykot AKÜ (iletişim bedeli)? adı altında bir grup oluşturdu.

14 Eylülde ?AKÜ'nün her sene ısrarla aldığı zorunlu bağışı bu sene müthiş bir yüzsüzlükle farklı bankaya çekip adına da 'iletişim bedeli' demesini en azından sanal olarak boykot edelim? sloganıyla açılan gruba katılan bir çok öğrenci, üniversite yönetimine tepkilerini dile getiriyor.

Kısa sürede çok kişinin üye olduğu gruptakiler, her yıl farklı isimler altında kendilerinden para toplanmasından şikayetçi. Bazı öğrenciler, bu ücreti vermek istemediklerini belirterek, üniversite yönetimine dilekçe verdiklerini, ancak dilekçelerine bir cevap alamadıklarını belirtiyor.

?TOPLANAN ÜCRETLER, ÖĞRENCİNİN YARARINA?

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Belkıs Özkara, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, toplanan ücretin, öğrencilerin yararına kullanıldığını söyledi.

Öğrencilerin sıkıntılarını çözmek, sosyal aktivitelerini desteklemek ve daha modern bir hizmet verebilmek için buna mecbur olduklarını dile getiren Özkara, şunları kaydetti:

?Eskiden öğrencilerimiz okulun koridorlarında sınav sonuçlarını öğrenmek için beklerdi. Şimdi 'Notlar cepte' diye bir uygulamayı devreye soktuk. Bu uygulamayla sonuçlar öğrencilerin cep telefonlarına bildiriyoruz. Üniversitemizin konumu itibariyle, önünde çok trafik kazası oluyor ve bir çok öğrencimizi bu kazalarda kaybettik. Toplanan ücretin bir kısmıyla öğrencilerimize Hayat Sigortası yaptırıyoruz. Ayrıca öğrenci kulüplerinin düzenlediği geziler veya söyleşiler oluyor. Bu aktivitelerde öğrencilerimize çok düşük bedelle otobüs sağlıyoruz veya söyleşilere getirdikleri konuşmacıların masraflarını karşılıyoruz.?

?KAYITTA DÖNEMİNDE ALMAZSAK VERMEZLER?

Öğrencilere verdikleri hizmetin maddi bir bedeli olduğunu ve bu bedeli de kayıtlar sırasında aldıkları bu ücretlerle karşıladıklarını anlatan Özkara, Türkiye'deki hemen hemen tüm üniversitelerde benzer uygulamaların olduğunu ileri sürdü.

Özkara, üniversitelerin, bir orana kadar harç ücretlerini artırarak tahsil etme yetkisinin de olduğunu, ancak bunu tercih etmediklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

?Üniversitelerin buna yetkisi var, ancak bu yolu seçersek sadece bütçede yer alan kalemlere harcama yapabiliriz. O zaman da öğrencilerimize bu destekleri veremeyiz. Öğrencilerimizin, bu ücretlerin kendilerine hizmet olarak geri döndüğünü bilmelerini istiyoruz. Burada sadece kayıt döneminde yapıldığı için bir zorlamadan bahsedebiliriz. Ancak bu dönemde yapmazsak, hiçbir öğrenci bu bedeli vermek istemez. Biz de mecburen bu yolu seçiyoruz.?

Öte yandan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkilileri ise üniversitelerin kayıt sırasında farklı isimlerle para toplamasının kesinlikle yasak olduğunu, bu konuda kendilerine şikayet gelmesi halinde hukuki işlemleri başlatacaklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber