TRT: Hastanenin cihazlarını etkilemiyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2010 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki cihazları etkilediği iddia edilen TRT vericilerinin gücünün yükseltilmediği, aksine 300 kilovattan 100 kilovata düşürüldüğü belirtildi.

TRT Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında TRT vericilerinin Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki cihazları etkilediği yönünde haberlerin yayınlandığı anımsatıldı.

Trabzon orta dalga radyo verici istasyonunun 1978 tarihinden itibaren yayın yaptığının ifade edildiği açıklamada, istasyonun yerleşim, güç ve kullanılan frekans açısından Uluslararası Telekomünikasyan otoritesi olan ITU'nun izni ve bölge ülkelerinin oluru ile kurulduğu, uluslararası standartlara göre yayın yaptığı aktarıldı.

Açıklamada, ''Bu istasyonun 1978'den bu yana yayında olduğu bilinmekte iken istasyona çok yakın bir mesafeye hastane kurulması yer seçimi açısından yanlış bir uygulama olarak değerlendirilmiştir'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''2009 yılında eski verici yeni teknolojiye sahip, yüksek verimli verici ile yenilenmiş, yapılan ölçümlerde vericinin 100 kilovatta çalıştırılmasının yeterli olduğu görülmüş ve 300 kilovat olan çıkış gücü 100 kilovata düşürülmüştür. Yeni vericinin kurulması esnasında anten ve topraklama sistemi kontrol edilmiş ve standartlara uygun olduğu görülmüştür. İddia edildiği gibi, söz konusu vericinin gücü yükseltilmemiştir, aksine 300 kilovattan 100 kilovata üçte bir oranında düşürülmüştür.

Konu ile ilgili Trabzon Sağlık Müdürlüğü'nün yazısı TRT Trabzon Müdürlüğü'ne dün intikal etmiştir. Bunun dışında üniversite yetkilileri tarafından kurumumuza yakın zamanda bu yönde herhangi bir şikayet intikal etmemiştir. Ancak, üniversite rektörlüğü 6 Ekim 2004 tarihli 5729 sayılı yazısında hastanedeki bazı tıbbi cihazların ve telefon hatlarının etkilendiğini öne sürerek ileride hastane kompleksinin genişletileceğinden bahisle vericinin kaldırılarak verici sahasının kendilerine devredilmesini talep etmişlerdir.''

Yapılan ölçümlerde verici ile ilgili radyo frekans ölçüm değerlerinin limit değerlerin altında olduğunun belirlendiğine işaret edilerek, ayrıca, durumun basında yer alması ve valiliğin yazısının TRT Trabzon Müdürlüğü'ne intikali üzerine yeni ölçümler yapıldığı bildirildi.

Bilgi Teknolojileri Kurumu Samsun Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile TRT Trabzon Müdürlüğü, Trabzon EMO ve KTÜ Elektronik Mühendisliği Bölümü yetkililerince bugün itibariyle yeni ölçümler yapıldığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Henüz rapor haline getirilememiş olan ölçüm sonuçlarına göre hastane bahçesinde ve civarında elde edilen değerlerin limit değerlerinin altında olduğu tespit edilmiştir. Hastanede kullanılan elektronik cihazların bulunduğu odalardaki radyo frekans şiddeti hastane bahçesinde ve hastane koridorlarında ölçülen değerlerden yüksek çıkmıştır. Bu durum hastanedeki elektronik cihazların etrafa radyo frekans yaydığını, hastane binasının ve kullanılan elektronik cihazların topraklama sisteminin kontrol edilmesi gerektiğini düşündürmüştür.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber