Yargıda saflar iyice netleşti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Eylül 2010 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na, yerel mahkemelerden ilk kez yapılacak üye seçimi öncesi, saflar netleşmeye başladı

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

YARSAV ve Demokrat Yargı, seçimde destekleyeceği adayları belirlerken, Adalet Bakanlığı'nın örtülü olarak destek vereceği belirtilen isimler de yargı kulislerde konuşuluyor.

HSYK'ya adli yargıdan seçilecek 7 asıl 4 yedek, idari yargıdan seçilecek 3 asıl ve 2 yedek üye için gerçekleştirilecek seçimle ilgili süreç, YSK'nın seçim genelgesini açıklamasıyla resmen başladı. Buna göre, 29 Eylül-1 Ekim arasında, seçimde yarışacak isimler YSK'ya adaylık başvurusu yapacak. Propaganda yapamayacak olan adayların sadece özgeçmişleri internet sitesinden yayımlanacak. YSK'nın bu yasağı koymasından önce, özellikle adalet.org adlı internet sitesinde, 50'ye yakın isim adaylık propagandası yaptı.

İki dernek yarışıyor

Seçim süreci ile ilgili en büyük hareketlilik YARSAV ve Demokrat Yargı derneklerinde yaşanıyor. Yargı alanındaki iki meslek örgütü de seçim süreci için koordinatör atadı. Koordinatörler, dernek üyelerini, hangi adaylara oy verebilecekleri konusunda yönlendirme görevi görüyor. Seçilmek için yaklaşık 12 bin hakim savcının en az 3-4 bininin oyunu almak gerektiği hesaplanıyor. İki dernek dışında, Adalet Bakanlığı'nın bazı adayları örtülü biçimde desteklediği belirtiliyor. Bazı bakanlık bürokratları da seçimde aday olarak yarışmak için başvuru yapacak. Ancak bu isimlerin aday olup olamayacağına YSK karar verecek.

Demokrat Yargı Derneği, seçimde Kazan Hakimi Kemal Şahin, Ankara Savcısı İsmail Yalçın, Diyarbakır Hakimi Faruk Özsu, Konya Hâkimi Mehmet Taştan, İzmir Hakimi Mustafa Kurtaran ve Ankara İdare Mahkemesi Hakimi Cafer Ergen'i destekleyeceğini duyurdu. Dernek, bu isimlerin seçilmesi halinde hangi alanlarda, nasıl çalışmalar yapacaklarını da ?liste? halinde duyurdu.

İhracı isteniyor

Yönetim kurulu üyelerinin aday olmayacağını açıklayan YARSAV'ın, yönetimden istifa eden Ankara hakimi Eray Karınca, Kadıköy Hakimi Tamer Akgökçe, Beyoğlu hakimi Ali Haydar Yücesoy, İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Güngör Tosunoğlu, meslekten ihracı istemiyle hakkında disiplin dosyası bulunan, Cumhurbaşkanı Gül'ün yargılanması gerektiğine karar veren Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, TİB'te yasadışı dinleme incelemesi yapan Ankara hakimi Hayri Keskin, Adana Ticaret Mahkemesi Başkanı Sezai Kepek, Antalya hakimi Mehmet Gülnaz'ı, idari yargıda ise Danıştay Tetkik Hakimi Hüseyin Özgün, Başmüfettiş Abidin Çelik, Ankara 1. İdare Mehkemesi Başkanı Kemal Kırklar, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı İrfan Keskin, İzmir İdare Mahkemesi Üyesi Ayhan Çarıkçı'yı destekleyeceği belirtiliyor.

Bakanlığın ise Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya, Ankara Hakimi Abdullah Yıldız, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er, Bakıköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nesibe Ersöz, Sincan Hakimi Abdullah Yarar, Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar'a, idari yargıda ise, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Hakimi Halil Koç, İstanbul İdare Mahkemesi Hakimi Resul Yıldırım ile Danıştay Tetkik Hakimi Ahmet Berberoğlu'na destek verdiği iddia ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber