Epilepsinin yaşı yok

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Ekim 2010 07:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi, beynin elektrik akımındaki aksaklıktan kaynaklanıyor. Uzmanlar her yaş grubunda görülen hastalıkta ilk yardımın önemini açıkladı

ÖZLEM YURTÇU

Epilepsi, yani halk arasındaki adıyla sara hastalığı, dünya nüfusunun yüzde 1'inde görünüyor. Türkiye'deki epileptik hasta sayısının ise 600 bin ila 800 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Baki Arpacı, epilepsinin hayatı zehir etmeden kontrol altında tutulabilecek bir bir sinir sistemi hastalığı olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Arpacı; epilepsinin beynin kısa süreli fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak beyin hücrelerinde geçiçi anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıktığını ifade ederek ?Epilepsi, sık rastlanan ve sonuçları insan hayatı ve yaşam kalitesini etkileyen önemli bir nörolojik hastalık. Bunun yaşı yoktur. Bebekler de dahil her yaşta ortaya çıkabilir? dedi.

NÖBETLER İLAÇLARLA DURDURULABİLİR

Epilepside de erken teşhis, hastanın yaşam kalitesi ve tam tedavi alabilmesi bakımından önemli. Doç. Dr. Arpacı; ?Tedavisiz kalan küçük bir nöbet büyük nöbetlere zemin hazırlayabiliyor Nöbette merdivenden düşme, boğulma ya da trafik kazası geçirme gibi riskleri var. Tedavide önemli nokta, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaçların düzenli ve planlı kullanılması. Bu ilaçlarla nöbetler yüzde 80'lere varan oranda konrol altına alınıyor. İlaçla tedaviye cevap vermeyen epilepsilerde cerrahi müdahaleye de başvurabiliyoruz? diye konuştu.

ACİL DURUMDA YAPILACAKLAR

Doç. Dr. Baki Arpacı epilepsi nöbeti sırasında yapılması gereken acil müdahaleleri ise şöyle sıraladı: Hastanın yanından ayrılmadan yardım isteyin. Hastanın hareketlerini durdurmayın. Güvenli bir yere yatırın. Ucu sivri veya sert eşyaları uzaklaştırın. Sıkı giysilerini gevşetin (kravat, kemer gibi), gözlüğünü çıkarın. Rahat olacak bir şekilde hastayı yan yatırıp, tükürüğünün dışarı akmasını sağlayın. Ağzına asla bir şey sokmaya ve koymaya (dişlerini sıkıyorsa açmaya ve su vermeye) çalışmayın. Çene ile ilgili zorlayıcı hareketler zararlıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber