Meteoroloji'nin uyarıları dikkate alınmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2010 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Taşcı, günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliği senaryolarının, günde metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağışlara alışılması gerektiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Taşcı, Bursa başta olmak üzere Marmara'da etkili olan kuvvetli sağanak yağışlarla ilgili olarak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'da 13 Ekim-14 Ekim arasındaki 24 saatlik zaman diliminde metrekareye 116 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

Yağışlarda can kaybı yaşandığını, büyük çapta hasar oluştuğunu ifade eden Taşcı, şöyle konuştu:

''Günümüzde, küresel ısınma ve iklim değişikliği senaryoları, günde metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağışlara alışmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. Birçok yerleşim biriminin, bu miktardaki yağışı kaldırabilecek gerekli alt yapıya sahip olmadığı da görülmektedir. Bu nedenle, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün Bursa ve çevresi dahil yurdun önemli bir bölümüne şiddetli yağış uyarısı yapmışken, halen can ve mal kayıplarının olması yeterli altyapıya sahip olunmadığının bir göstergesidir. Dünya genelinde yapılan açıklamalar ve uyarılarda, şiddetli yağışların olacağı için önlemler alınması gerektiği tavsiye ediliyor. Ancak söz konusu tavsiyelere ne kadar uyuluyor?''

Taşcı, taşkın ve sel olmak üzere tüm hidrometeorolojik kaynaklı afetlere karşı gerekli önlemlerin alınması konusunda, özellikle mülki idarelere ve yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü belirterek, ''Bu nedenle, olası can ve mal kayıpları yaşanmaması için tüm yetkililerin ve vatandaşlarımızın Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahmin ve uyarılara karşı daha duyarlı ve tedbirli olmaları ve uyarıları dikkate almaları gerektiğini duyuruyoruz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber