Tarım Bakanlığı yemekhanesi denetimde sınıfta kaldı

Haber Giriş : 15 Mart 2005 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yemekhanesi, gıda denetiminde sınıfta kaldı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ve 900 personelinin her gün yemek yediği yemekhanenin mutfağında çöp kutuları açıkta, kıyma makinesi paslı, yerlerse pis suların aktığı ızgaralarla kaplı çıktı. Rutubetten çökmek üzere olan yemekhanenin tavanı ise örümcek yuvalarıyla dolu. Yemekhane yetkilileri, Bakan Güçlü'nün çay ocağında geçen hafta böcek çıktığını söylerken denetmenler ise "Bir daha ki sefere kapatırız, önleminizi alın" diyerek uyarıda bulundu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Ankara Tarım İl Müdürlüğü gıda denetmenleri, kamu kurum ve kuruluşlarındaki yemekhaneleri mercek altına aldı. Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten'in talimatıyla başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Başbakanlık olmak üzere tüm bakanlıkların yemekhanelerini denetim programına alan denetçiler, denetime her gün binlerce iş arkadaşlarının yemek yediği Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yemekhanesinden başladı. Tarım İl Müdürlüğü Denetmeni Veteriner Hekim Sinan Uluşar'ın başkanlığındaki 4 kişilik denetmen ekip, Bakanlık yemekhane mutfağını görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Bakanlık yemekhanesi, mutfak girişi tüm binanın kullandığı ve bakımsızlıktan kokan tuvalet ile bitişik yerde yer alıyor. Yemekhane mutfak tabanı ise pis sularının aktığı ızgaralarla kaplı ve yerdeki betonlar, artık yıllardır bakım yapılmadığı için siyah rengi almış. Yemekhane içerisindeki çöp kutuları açıkta ve kıyma makinesini paslı gören denetçiler, denetim sonunda Bakanlık yemekhanesi hakkında bir tutanak tuttu.

Tutanakta, çöp kutularının değiştirilmesini, bulaşık hanedeki tahta masaların kaldırılmasını ve tahta saplı bıçakların değiştirilmesini, aydınlatma sisteminin değiştirilmesini, camların tel bezlerle kapatılmasını, baharatlıkların değiştirilip cam yada paslanmaz çelik kutulara kaldırılmasını, gıda maddelerinin yerle temas etmemesini, kıyma makinesinin paslanmaz çelikle değiştirilmesini, yerdeki kara betonun değiştirilip yerine kalebodur olmasını ve duvarlarla tuvaletlere çözüm bulunmasını istedi.

Yemekhane Şube Müdürü İrfan Çakır ise yerler ve duvarların değiştirilmesini istediklerini ancak Bakanlığın kapatılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü binasına taşınılacağı için vazgeçildiğini söyledi. Ayrıca daha önceki yıllarda yemekhanede böcek sıkıntısının yaşandığını ama geçen yıl yapılan ilaçlamalar sayesinde böcek sorununu çözdüklerini belirten Çakır, ancak geçen hafta Bakan Güçlü'nün makam çay ocağının bulunduğu yerde böcek çıktığını ifade etti. Denetmenler ise Yemekhane yetkililerine gerekli hijyen şartları sağlamalarını aksi halde sonraki denetimlerde ceza verip kapatacaklarını söyledi.

Bakanlık yemekhanesinin ardından yine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı TEDGEM Genel Müdürlüğü yemekhanesinde de denetim yapan denetmenler, yemekhanede sorumlu bir gıda uzmanı bulamadı. TEDGEM Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek, "Bizim denetmene ihtiyacımız yok. Zaten biz de herkes denetmen" diye konuştu. Bakanlık denetmenleri, gıda uzmanının her durumda şart olduğunu ve gıdaların muhafazalarına dikkat edilmesini istedi.

Bakanlık denetmenleri bugün Tarım Bakanlığı'na bağlı 17 kurum ve kuruluşun yemekhanelerinde denetimlerine devam edecek.



iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber