Kırmızı Kitap'ta ?irtica' yok

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Ekim 2010 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Güvenlik Kurulu'nun ?uygun' bulduğu yeni ?Kırmızı Kitap'ta ilk kez ?irtica' ve ?irtica tehdidi' ifadeleri yer almadı. Başbakan'ın 3 çocuk önerisi ise MGSB'de

Milli Güvenlik Kurulu, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. MGK'nın Ekim ayı olağan toplantısında terörle mücadele dışında üzerinde en çok durulan konu, uzun süredir hazırlıkları sürdürülen Türkiye'nin yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi oldu. Beş yıl süreyle geçerli olacak olan yeni ?Kırmızı Kitap', yaklaşık beş buçuk saat süren toplantıda, MGK üyelerinin onayını aldı.

BEŞ YIL GEÇERLİ OLACAK

Toplantının ardından yapılan açıklamanın son maddesinde, ?Yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi görüşülerek uygun bulunmuş ve bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kurulu'na bildirilmesine karar verilmiştir? denildi. Yeni MGSB, önümüzdeki 5 yıl süresince geçerli olacak ve Türk Milli Askeri Strateji Belgesi ile İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının Strateji belgelerine esas oluşturacak.

ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

MGSB'nin devletin zirvesine sunulan son taslak metninde, 2005 yılından bu yana uygulanan belgede Türkiye'nin tehdit algılamalarında önemli değişiklikler yer alıyor. Devletin üst noktalarında görüşe sunulan sayfa sayısı artmış yeni MGSB'de, ?irtica' tehdit algılaması olmaktan çıkarıldı.

?DİN İSTİSMARI' VAR ?İRTİCA' YOK

Devletin vatandaşını potansiyel tehdit görmediği, yerine kendine ve vatandaşına güven esasına dayalı görüşün hakim kılındığı yeni MGSB'nin iç güvenlik bölümünde, ?Din istismarı ile aşırı dinci örgütler tek tek değerlendirilirken, ?İrtica? ve ?İrtica tehdidi? ifadeleri ilk kez kullanılmadı. ? ANKARA star

Çağın tehditleri ve üç çocuk MGSB'de

?12 MİL' KORUNDU: ?Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmasının savaş sebebi sayılacağı? unsuru korundu.

İSRAİL İSTİKRARSIZLIK YARATIYOR: Komşu ülkelerle ilişkiler ve tehditler bölümünde İsrail'in bölgede yarattığı istikrarsızlığa işaret edildi. Belgede, Irak'ın kuzeyindeki Kürt oluşumları, İran'ın nükleer çalışmaları, Yunanistan ile Ege'de yaşanan sorunlar ayrı ayrı atıfta bulunularak değerlendirildi.

DARBE VE ÇETELER: Belge, darbe ve çetelerin engellenmesi kapsamında üstü kapalı mesajlar içerdi. ?Demokratik sistemin temel kurumlarının da anlayış ve desteği ile demokratik kurallarla işletilmesinin sağlanması? ifadesine yer verildi.

KÜRESEL ISINMA: Bu tehditler; ?Siber tehditlerin ulusal güvenliğe etkileri; Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin getirdiği dengesizlikler, felaketlere karşı genel politikalar; Genç nüfusunun yaşlanarak 2049'dan itibaren yaşlı bir ülke olarak ülkenin yönetmekte zorlanacağı bir sürece dönüşmesi ihtimali, alınacak tedbirler; Dünyanın ana bölgelerini bağlayan ve Türkiye'den geçen enerji nakil hatlarının ülkeye verdiği avantajların milli siyasete avantaj olarak yansıtılması; Uzay teknolojilerinin ülke menfaatlerinde daha aktif kullanılması. Uyduların istihbarat temininde daha etkin kullanımı? olarak sıralandı.

Terörle mücadele için ayrıntılı açıklama

MGK bildirisinde PKK'yla mücadelede alışılmışın dışında ayrıntılar yer aldı:

ÇOK YÖNLÜ MÜCADELE: Bölücü terör örgütüne karşı çok yönlü yürütülen mücadele, halkın sağduyulu yaklaşımı ve desteğinden alınan güçle kararlılıkla sürdürülecek.

PKK'NIN ?BAKIŞ'INA VURGU: Yatırımları engelleyen örgü- tün, asivil halkı hedef alan saldırılarında kara mayını kullanmaktan çekinmemesi, insani değerlere bakışını açıklıkla sergiliyor.

MÜTTEFİKLERE ÇAĞRI: Müttefik ülkeler terör örgütünün ülkelerinde faaliyet göstermelerine imkan tanımaması ve maddi kaynağının kurutulması için etkin tedbirler almalı.

MGK sonrası yarım saatlik zirve

MGK toplantısından sonra kurul üyesi bakanlar Köşk'ten ayrılırken, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaklaşık yarım saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Kısa süren zirvede konuşulanlara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

ERDOĞAN'IN ÖNERİSİ

MGSB'de ?Türkiye 2049'dan itibaren yaşlı bir ülke haline gelebilir? denildi. Erdoğan 3 çocuk önerisi yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber