Yargıtay'da laikliğin rövanşı ağır oldu

Haber Giriş : 16 Mart 2005 06:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Laiklik karşıtı görüşü geçen ay 13'e karşı 14 oyla 'özgürlük' sayan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bu kez 4'e karşı 24 oyla 'suç' saydı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, geçen Milli Gazete yazarı Selahattin Aydar'ın bir yazısıyla ilgili mahkumiyetini, laiklik karşıtı görüş açıklamayı "düşünce özgürlüğü" kapsamında değerlendirmişti. Resmi ideoloji, düşünce özgürlüğü, laiklik kavramlarını 'çağdaş' bir biçimde tanımlayan Genel Kurul kararı, 13'e karşı 14 oyla, 'bıçak sırtı'nda alınmıştı. Kararın yankıları sürerken, yine Milli Gazete'nin bir başka yazarı Mehmet Şevki Eygi'nin yine laiklikle ilgili bir yazısı nedeniyle 312'nci maddeden mahkum olduğu dava, Genel Kurul gündemine geldi. İstanbul 6 No'lu DGM, Aydar gibi, Eygi'yi de "Din Düşmanlığı Terörü" başlıklı yazısı nedeniyle "halkı birbirine karşı kışkırttığı" gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, 2'ye karşı 3 oyla mahkumiyeti bozmuş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok da, bu kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na taşımıştı. Dün bu davayı görüşmek üzere toplanan Genel Kurul, 8'inci Ceza Dairesi'nin beraat kararını, 4'e karşı 24 oyla kaldırdı. Böylece, 13'e 14 çıkan ilk kararın "rövanşı" açık farkla sonuçlanmış oldu.

YENİ ÜYELERİN FARKI
Alınan bilgiye göre toplantıda, önceki kararın gerekçesindeki ifadeler nedeniyle sert tartışmalar yaşandı. Eygi'ye mahkumiyetin onanmasını isteyen yargıçlar, şu ifadeleri kullandılar: "Zamanında açıklanmayan önceki kararımızın gerekçesinin tam da laiklik haftasında açıklanması toplumda tepkilere neden oldu. Bu karardan sonra hukuk alanında yeni bir dönem başladığına ilişkin açıklamalar yapıldı. Milat bir keredir. O da Mahmut Esat Bozkurt'un başlattığı laik hukuk devrimi miladıdır." Bir yargıç, önceki kararın gerekçesindeki "Laikliğin yasa ile değil toplum tarafından korunması gerektiği" görüşünü eleştirdi. Bir başka üye de "Laikliği korumak Türk yargısının işidir" dedi. Tartışma sırasında şeriat tehlikesine dikkat çekilirken, Hizbullah cinayetleri de hatırlatıldı. Kararın, eski kararın tam tersine ve çoğunlukla alınması, toplantıya katılan üyelerin farklılığından kaynaklandı. Daha önceki kararda "ceza verilmemeli" yönünde oy kullanan yargıçlar Fevzi Elmas, Birsen Karakaş ve Cengiz Özbek'in dünkü toplantıda "ceza" istediği öğrenildi. Genel Kurul Başkanı Osman Şirin ile bazı üyeler ise bu görüşlere karşı çıktılar. Daha önceki kararı bizzat kaleme alan Şirin, dünkü karar için ise "Ben yazmıyorum" dedi. Genel Kurul dünkü kararında, İstanbul DGM'nin mahkumiyet yönündeki kararının gerekçesinden bazı cümlelerin çıkarılmasını da istedi. Bu cümleler şöyle: "Türk Milleti, Müslümanlığı kendi isteğiyle kabul edip benimsemiştir. Her zaman bununla gurur duymuştur ve bundan sonra da duyacaktır. Müslümanlığın tüm dünyaya yayılmasına, bir dünya dini haline gelmesine en çok hizmet eden millettir ve bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber