Bilgi Edinme Kanunu'na rağmen, YÖK ve ÖSYM direniyor

Haber Giriş : 16 Mart 2005 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Edinme Kanunu'na rağmen, YÖK ve ÖSYM başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları sır kapsamında olduğu gerekçesiyle bazı bilgi ve belgeleri vatandaşlara vermemekte ısrar ediyor.

AB'ye uyum kapsamında çıkartılan Bilgi Edinme Kanunu, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına başvurmaları halinde devlet sırrı kapsamındaki bilgiler dışında bütün bilgi ve belgelerin verilmesi zorunluluğunu getirilmesine rağmen, YÖK ve ÖSYM başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları sır kapsamında olduğu gerekçesiyle bazı bilgi ve belgeleri vatandaşlara vermemekte ısrar ediyor.

Bilgi Edinme Kanunu'na dayanarak istenilen bilgilerin verilmemesi üzerine Başbakanlık Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu'na (BBEDK) itiraz hakkı bulunuyor. Kamu kurum ve kuruluşlarından istenilen bilgileri alamayan vatandaşların BBEDK'ya şikayette bulunması üzerine kurulun verdiği kararlar ise içtihat niteliği taşyor. BBEDK 2 ayda bir toplanarak bilgi vermeyen kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili şikayetleri karara bağlıyor. BBEDK'ya bugüne kadar 564 başvuru oldu. Kurul, 564 başvurunun 434'ünü karara bağladı. Kurul, 222 başvuruyu kabul ederek istenilen bilgi ve belgelerin vatandaşlara verilmesi gerektiğine karar verdi.

A. U.'nun hukuk mücadelesi

A. U. isimli vatandaş, Bilgi Edinme Kanunu'ndan kaynaklanan haklarını kullanmak için ısrarlı bir mücadele gösterdi. A. U. İnebolu M Tipi Cezaevi Müdürlüğü'nden İnebolu Devlet Hastanesi'nde yapılan muayenesiyle ilgili düzenlenen reçete ve tanı yazılarını, Adalet Bakanlığı'ndan ifade tutanağını, cezaevi müdürlüğü'nden cezaevinde yaptığı telefon görüşmelerinin dinlenip, kaydedilmesine dayanak teşkil eden genelgenin fotokopisini, hangi görevlilerce dinlenildiği, nerede kaç kopya olarak muhafaza edildiği ve ne zaman imha edileceği ile ilgili bilgileri istedi. Ancak ilgili kurumların bu bilgileri vermemesi üzerine A.U tüm talepleri ile ilgili BBEDK'ya şikayette bulundu ve kurul bilgilerin bu A.U'ya verilmesine karar verdi.

Sicil raporları verilmeli

HSYK, hakim ve savcılarla ilgili sicil raporlarının ilgili kişilerine verilmeyeceğine karar verdi. İtiraz üzerine ise BBEDK, raporların ilgili kişiye verilmesini sağladı. U. E. isimli vatandaş ÖSYM tarafından yapılan KPSS soruları ve cevap anahtarının kendisine verilmesini istedi. ÖSYM, bu sınavlarda kullanılan testlerin gizliliklerinin korunduğunu ve başvuranlara verilmediğini bildirdi. BBEDK ise KPSS soru ve cevap kitapçıklarının ilgili kişiye verilmesi gerektiğine karar verdi. BBEDK başvuru sahibinin talep ettiği belgeye erişiminin sağlanması gerektiğine karar verdi. YÖK Başkanlığı ise N. K. isimli kişinin başvurusu üzerine, "190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listede belirtilen kadrolar içinden öğrenmek istediğiniz kadroyu belirttiğiniz takdirde gerekli incelemenin yapılabileceği" cevabını verdi. BBEDK ise YÖK'ün talep edilen bütün bilgi ve belgeleri vermesine karar verdi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber