Kavaf: Özürlüler fırsat eşitliği içinde haklarını kullanabilen kişiler olmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2010 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, özürlülerin, ayrımcılığa maruz kalmadan, fırsat eşitliği içinde haklarını kullanabilen kişiler olması gerektiğini söyledi.

Bakan Kavaf, başbakanlık binasında, 'Özürlülüğe Dayalı Ayrımcılığın Ölçülmesi Araştırması' sonucunu açıkladı. Özürlülüğün, toplumun tüm kesimini etkileyen toplumsal bir sorun alanı olduğunu söyleyen Bakan Kavaf, özürlülerin, ayrımcılığa maruz kalmadan, fırsat eşitliği içinde haklarını kullanabilen kişiler olmaları, istihdam edilmeleri ve toplumsal hayatta üretken birer vatandaş olarak yer almaları için çalıştıklarının altını çizdi.

Türkiye'de Özürlülüğe Dayalı Ayrımcılıkla Mücadele Projesi'yle, ayrımcılığın boyutlarının bilimsel yöntemlerle ortaya konulması, farkındalığın artması ve eşitlik kurumunun yapılanmasında özürlülük boyutunun nasıl yer alacağının tartışılmasını hedeflediklerini söyleyen Kavaf, proje kapsamında yapılan araştırmayla çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını ifade etti.

Kavaf, araştırmaya katılan özürlülerin yüzde 77,3'ünün yollar, kaldırımlar ve parklar gibi kamuya açık alanlarda, yüzde 70,2'sinin de kamuya yönelik hizmet sunulan binalarda erişim zorluğu yaşandığını ifade etti.

Tanımadıkları insanların alayına maruz kalanların oranının yüzde 65, kamu görevlilerinin kötü muamelesine maruz kalanların oranının yüzde 42,7 olduğunu, yüzde 71,3'ünün de özürlülüğe dayalı ayrımcılıkla ilgili mevzuattan haberleri olmadığını söyledi.

Kavaf, bu sonuçların zihinlerdeki engellerin varlığını ve bu engellerin pratik hayata önemli ölçüde yansıdığını gösterdiğinin altını çizdi.

ÖZÜRLÜLERİN YÜZDE 31,5'İ ÇALIŞMA ALANINDA AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR

Saha araştırması Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nce (TODAİE) yapılan araştırmada, 29 ildeki 533 derneğe üye 63 bin özürlü arasından bin 507 özürlü seçildiğini söyleyen Kavaf, özürlülerin yüzde 31,5'inin istihdam ve çalışma yaşamı alanında her zaman ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etti.

Kavaf, engellilerin devlet memuru olabilmeleri için bu yıl önemli bir adım attıklarını, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yapılan değişiklikle engelli personel atamalarının 'istisna kapsamı' dışında bırakıldığını söyledi.

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİYLE ÖZÜRLÜLERİN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK"

Kavaf, özürlülüğün hayata tam anlamıyla katılmaya engel teşkil etmediğini ifade ederek, "Anayasa değişikliği kapsamında özürlülere tanınan pozitif ayrımcılıkla daha etkin politikalar oluşturarak, özürlülerin hayatlarını kolaylaştırmak için çalışmalara başladık." diye konuştu.

Kavaf, aileleriyle yaşayan özürlülerin, ihtiyaç duydukları dönemlerde bakanlığa bağlı kurumlardan geçici süreyle misafir olarak kalabileceklerini ifade etti. Kavaf, ayrıca, günlük bakımlarında sıkıntı yaşayan özürlüler için zaman zaman kurum çalışanlarının görevlendirileceğini söyledi.

ÇOCUĞUNU İPLE BALKONDAN SARKITAN ANNEYE PSİKOLOJİK DESTEK

Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kavaf, bir gazetecinin, Yozgat'ta bir kadının çocuğunu ipe bağlayarak balkondan sarkıtmasıyla ilgili işlem başlatılıp başlatılmadığını sorması üzerine, ''Sosyal hizmet uzmanı arkadaşlarımız çocuğun annesi ve anneanesine ulaşıp gerekli psikolojik desteği sağlayacaklar. Aileyle görüştükten sonra çocukla ilgili gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz.'' şeklinde konuştu.

Kavaf, anayasa değişikliği kapsamında gerçekleştirilecek uyum yasalarının ne zaman Meclis gündemine getirileceği yönündeki bir soru üzerine, şöyle dedi: ''Bununla ilgili bir çalışma yaptık. Sadece özürlülerle ilgili değil, bakanlığımı kapsayan konuları da içeren bir uyum paketini taslak olarak hazırladık. Üzerinde çalışıyoruz. Meclis takvimine uygun olan zamanda gündeme getireceğiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber