Bayram trafiğinde bunlara dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2010 20:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İleri sürüş teknikleri uzmanı Onur Akçay, her yıl bayram sevincini acıya dönüştüren yurt genelindeki trafik kazalarının birçoğunun birtakım öneri ve kuralların uygulanması halinde önlenebileceği görüşü taşıyor.

Direksiyon Akademisi İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram tatilinde yollara çıkacak sürücülerin önce gidecekleri yerin hava durumunu ve varsa yol çalışmalarının türü hakkında bilgi alarak önlem almaları gerektiğini kaydetti.

Akçay'ın trafik kazalarının en aza indirilmesi için sürücülere yaptığı öneriler şöyle:

''-Yola sabah erken saatlerde çıkmayı tercih edin. Yola çıkmadan bir gün önce dahi alkol tüketilmemeli, erken uyunmalıdır. Yolculuk sırasında uyku getirebilecek ilaçlardan da uzak durulmalıdır.

-Mola yerlerini yola çıkmadan belirlemeli, 150 kilometre mesafede ya da 2 saatte bir 15 dakika mola vermeli.

-Ağır, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Çünkü bu tür yiyecekler uykunuzun gelmesini sağlayabilir.

-Kalın ve fazla giysilerin yerine hafif ve rahat kıyafetler tercih edilmeli.

-Pedalları rahatça hissedebileceğiniz, hassasiyeti yüksek ince tabanlı ayakkabıları tercih edin.

-Sürekli klima açık şekilde gitmeyin. Sık sık camı açarak araç içini havalandırmayı ihmal etmeyin.

TIR, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin. Bu tür yollarda ağır yükün asfaltı ezmesiyle oluşan iz görünümündeki çukurlar, direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.

-Yol boyunca farlarınızı açık tutun.

-Yağmurlu bölgelerde suda kızaklama (Aquaplanning: Su birikintisinden dolayı lastiklerin zeminle bağlantısının kısmi veya tamamen kaybolması) ihtimalini gözönüne alarak, hızınızı düşürerek ve takip mesafesini artırarak önlemlerinizi alınız.

-Her yıl yüzlerce kazanın gerçekleştiği Bolu Dağı kesimi gibi yoğun sis alan bölgelerde, hızınızı azaltın, yol kenarlarındaki parlayan tabelaları takip ederek yolu okumaya özen gösterin. Fakat kesinlikle yoğun siste öndeki aracı takip etmeyin. Bu tür durumlarda öndeki aracın yaptığı hatanın bedelini birlikte ödersiniz.

-Aracınızın klasik bakımlarının yapılmış olmasına özen gösterin. Klima, havalandırma sistemlerinin çalıştığından emin olun. Eskimiş silecek lastiklerinizi değiştirin.

-Lastiklerinizin hava basınçlarının ayarlı, diş derinliklerinin yeterli olduğundan emin olun.

-Kış lastiklerini tercih eden sürücüler, özellikle fren mesafesi ve hakimiyet konularında oldukça avantajlı olacaklardır. Çünkü 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastikleri tutunma kaybı yaşatmaya başlar.

-Kış lastikleri sadece çekiş tekerlerine değil, dört tekere takılmalıdır. Lastik havaları hiçbir hava koşulunda indirilmemelidir. Araç üreticisinin verdiği değerler sadık kalınmalıdır.''

-EN TEMEL TRAFİK KURALLARI BİLİNMİYOR-

Onur Akçay, bayramlarda yapılan kazaların en önemli nedenlerini ortaya koymak için 10 bin kişi üzerinden yaptıkları çalışmaya göre, sürücülerin yüzde 86'sının trafik işaretlerini, yüzde 61'inin hız limitlerini, yüzde 88'inin de geçiş üstünlüğü kuralını bilmediği veya uygulamadıklarının ortaya çıktığını söyledi.

Akçay, yine sürücülerin yüzde 76'sının sollama prensiplerini bilmediği veya umursamadığını, bu nedenle yapılan hatalı sollamalar sonucu binlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, çalışmaya katılanların yüzde 72'sinin takip mesafesini tam olarak bilmediklerini, kurala uyan sürücülerin oranının ise yüzde 9 olduğunu kaydetti.

Onur Akçay, sürücülerin yüzde 86'sının fren mesafesi konusunda tamamen bilgisiz olduğunu, yüzde 54'ünün direksiyon başında telefonla konuştuğunu, yüzde 38'inin ise mesajlaştığını ifade etti.

Akçay, farklı meslek gruplarından, farklı mevki ve sosyal gruplara ait yaklaşık 10 bin eğitime gelen aday üzerinden elde ettikleri sonuçlara göre, özellikle trafik levha ve kuralları konusunda eksikliğin çok fazla olduğunu, çok temel kural ve levhalarda dahi yüksek öğrenimini tamamlamış birçok adayın bilgisiz durumda olduğunu söyledi.

Bayram yolculuklarında kazaların en büyük nedenlerinden birinin de acele etmeye bağlı olarak yapılan hatalı sollamalar olduğuna dikkati çeken Akçay, özellikle gidiş-geliş olarak düzenlenmiş tek şeritli yollarda sürücülerin tabela ve çizgilere uymayarak kazalara sebebiyet verdiklerini ifade etti.

Diğer önemli bir kaza sebebinin ise sürüş esnasında telefonla konuşmak olduğunu belirten Akçay, ''Bazı sürücülerimiz kulaklıkla konuşmanın güvenli olduğunu sanıyor. Fakat önemli olan telefonu elinize alarak konuşmak değildir, önemli olan beynin başka yere odaklanmasıdır. Bu nedenle ister elinizde, ister kulaklık yardımıyla telefonla konuşmak tehlikeli ve ölümcül hatalara neden olabilir'' dedi.

BAYRAMDA 12 MİLYON YOLCU OTOBÜS İLE SEYAHAT EDECEK

Kurban Bayramı tatilinin Bakanlar Kurulu kararıyla 9 güne çıkması üzerine artan yolcu talebi nedeniyle otobüs firmalarının koyduğu ek seferlerin de dolmaya başladığı belirtildi.Ulusoy Otobüs Grubu Genel Müdürü ve Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, Kurban Bayramı dolayısıyla, Ulusoy'un bilet satışlarını normal günlere kıyasla yüzde 70 oranında artırdığını ve doluluğun yüzde 100'e ulaştığını belirtti.

Yıldırım, artan talebi karşılamak için ek seferler koyduklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

''9 günlük bayram tatili boyunca Türkiye'de otobüs firmaları toplam 600 bin koltuk kapasitesi ile yüzde 80 oranında doluluk sağlayacaklar. Günlük 700 bin olan yolcu taşıma kapasitesi, 1 milyon 300 bin kişiye ulaşacak ve toplam 12 milyon yolcu, otobüs ile seyahat edecek. 10 günlük bu süreçte, otobüs sektörünün ulaşım sektöründen alacağı toplam pay 250 milyon TL olacak.''

Mustafa Yıldırım, firma olarak, güvenlik tedbirlerini kalite standartlarının gereği olarak sürekli uyguladıklarını, otobüslerin bakımlarının yapıldığını, şoförlere yol ve hava koşullarıyla ilgili bilgi verildiğini belirterek, ''Şoförlerimize bayram sürecinde yollardaki yoğunluğun göz önünde bulundurularak, diğer binek araçlarının da emniyetini ön planda tutmaları, onlara karşı tolerans göstermeleri söylendi'' dedi.

Kamil Koç Kurumsal iletişim Müdürü Pınar Coşkun da bayram dolayısıyla tüm seferlerin dolu olduğunu ve ek sefer koymaya çalıştıklarını belirterek, ''Günlük normalde ortalama 560-570 sefer var. Bayram boyunca ise sefer sayısı 600-800 civarına çıkacak. Bayramın başladığı 12 Kasım Cuma günü 660 sefer olacak. Cumartesi ve pazar günleri de 790 sefer koyduk. Aynı şekilde dönüş tarihinde de yoğunluk olacak. Doluluk oranı yüzde 100'ün üzerinde. Tatile gidecek olanlar bir an önce biletlerini alsınlar'' dedi.

Yolculuk talebinin yoğun olduğu dönemlerde korsan sefer yapan otobüslerin ortaya çıktığına işaret eden Coşkun, bu otobüslerin yolcuları sigortalamadığını, can güvenliklerinin olmadığını belirtti.

Pamukkale Turizm İstanbul Bölge Müdürü Erkan Tayşe de yoğunluk nedeniyle gelen talepleri karşılayamadıklarını, tek bir koltuğun dahi boş gitmeyeceğini söyledi.

İstanbul bölgesi için günlük ortalama 60 aracın sefere çıktığını, açılan ek seferlerle birlikte bu sayının 75'e ulaştığını belirten Tayşe, artan talep doğrultusunda yüzde 15-25 arası ek sefer konulduğunu, sonbahar sezonuna göre, bayram tatili nedeniyle yolcu trafiğinde yüzde 200'lük bir artış görüldüğünü kaydetti.

Köklü firmalarda da şu anda boş koltuk olmadığını, ancak bayrama iki gün kala tekrar ek seferler açılma olasılığı bulunduğunu belirten Tayşe, yolculara yönelik de şu uyarılarda bulundu:

''Yolcular ismini duymadığı firmalardan bilet satın almasınlar. Kendilerine şu saatte şuradan kalkacak aracımız denilebiliyor. Ancak güvenilir bulmadıkları, kayıtlı olmayan firmalardan sadece bayram tatili için yer bulamadıklarından dolayı bilet satın almasınlar.''

Erkan Tayşe, otogar ve terminallerde dolulukta yaşanılan hırsızlık olaylarına karşı da yolcuların önlem almaları gerektiğini söyledi.

-TCDD'DE DOLU-

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ise artan yoğunluk nedeniyle tüm trenlere ilave vagonlar kondu. Ankara-Eskişehir arasında çalışan hızlı trende ise tatilin başladığı ve bittiği ikişer günde karşılıklı ilave 2 ek sefer konuldu.

Ankara'dan İzmir ve İstanbul'a yoğun yolcu talebi olduğu, şu anda yoğunluk olan güzergahların dolu olduğu, sadece bazı noktalarda bilet bulunduğu, yarına kadar tüm seferlerin tamamen dolmuş olacağı bilgisi verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber