Maliye Bakanı: Avrupa ülkeleri, memurlarının maaşlarını düşürürken biz artırdık

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Aralık 2010 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İspanyol El Pais gazetesinde yer alan demecinde, ?Bazı emeklilerin maaşları, son maaşlarının yüzde 106'sına denk geliyor. Bu bir çılgınlıktır? dedi. Şimşek, 50 yaşında emekliliğin de Türkiye'nin en büyük hatalarından biri olduğunu vurguladı.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bu yıl hızlı büyüyeceğini ancak tasarrufların yetersizliği nedeniyle sürekli çok hızlı büyümenin mümkün olmadığını belirterek, 50 yaşında emekliliğin Türkiye'nin yaptığı en büyük hatalardan biri olduğunu söyledi. İspanya'nın en büyük gazetesi el Pais'e açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, ?Sosyal güvenlik, genel sağlık sigortası olmayan Çin gibi değiliz. Bazı Türk emeklileri, son maaşlarının yüzde 106'sına kadar alıyor. Bir çılgınlıktır. Ortalama yaşı 44 olan 9.5 milyon emeklimiz var. Türkiye'de bu yıl çalışanlar 50 yaşında emekli olabiliyor. Bundan hiç gurur duymuyorum. Bu ülkenin yaptığı büyük hatalardan biridir? diye konuştu.

Tek dikenli işlem cari açık

Mehmet Şimşek, bir grup yabancı gazeteciye yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin çok büyümeye devam edeceğini belirterek, ?Ancak şimdiye kadar gibi değil çünkü her yılda yüzde 8 büyüme lüksümüz yok. Yapabilirdik çünkü bunun için gerekli iştahımız, irademiz, dinamik ve genç bir nüfusumuz var ancak yeterli tasarruflarımız yok. Ne zaman hızla büyürsek dış finansmanın elinde oluyoruz? dedi. Mehmet Şimşek, Türk ekonomisine ilişkin herhangi bir kaygısının olup olmadığı sorulması üzerine de ?Türk ekonomisin temel göstergeleri sağlamdır. Bir tek dikenli konu var o da cari işlemler açığı? dedi.

Türkiye'nin hızla büyüdüğü dönemlerde büyük cari açıkların yaşanmasının geleneksel olduğunu belirten Şimşek, bu yılda da yüksek bir büyüme kaydedileceğini, Türkiye'nin ticaret ortaklarından çok daha hızlı büyüdüğünü belirterek bunun Türkiye'nin daha fazla dış finansmanına ihtiyacının olduğu anlamına geldiğini söyledi. Cari açık dışında Türkiye'nin sağlam bir büyümesinin olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: ?Niye? Çünkü çok sağlıklı bir bankacılık sistemiz var ve ailelerimizin gelirleri de hiçbir erozyona uğramadı. Birçok Avrupa ülkesi, memurlarının maaşlarını düşürürken biz artırdık.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber