EBS'den, Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri yönetmeliğine ilişkin değerlendirme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Aralık 2010 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19/12/2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik ile Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni yönetmeliğin isminden de anlaşılacağı üzere her türdeki Anadolu liselerine yapılacak öğretmen seçimi ve ataması artık sınavsız olarak gerçekleştirilecektir.

-Eğitim Bir Sen tarafından yapılan açıklamada, "Kurum İdari Kurulu Nisan 2010 Çalışma Raporu'nda da imza altına alınan ?Anadolu Liselerine dönüştürülen okul ve eğitim kurumu öğretmenlerinin dönüştürülme ile birlikte normlarının dönüştürülen okul ile ilişkilendirilmesi? talebimiz yerine getirilerek, Anadolu statüsüne dönüştürülen eğitim kurumlarında halen görev yapan öğretmenlerin normlarının bu eğitim kurumları ile ilişkilendirilerek buralarda görev yapan öğretmenlerin mağdur olmaları engellenmiştir." dedi.

İŞTE EĞİTİM BİR SEN'DEN YAPILAN AÇIKLAMA

-Bu eğitim kurumlarına atanabilmek için aranılan ?Bakanlık kadrolarında en az iki yıl öğretmenlik yapmış olmak' şartı, yeni yönetmelik ile ?alanında en az 3 yıl öğretmenlik yapmış olmak' şeklinde değiştirilmiş, ayrıca ?son iki yıllık sicil notu ortalaması en az iyi derece olmak' şartı ise yönetmelikten çıkarılmıştır.

-Seçme sınavı için duyuru ve başvuru başlıklı dokuzuncu maddeye bir fıkra eklenerek, başvuru süresinin 5 işgününden az olamayacağı vurgulanmış, başvurularda yaşanacak bir problemin daha önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

-Seçme sınavı konuları ve ağırlıkları Türkçe %15'ten %20'ye, özel alan bilgisi %45'ten %50'ye çıkarılmış, Öğretmenlik Meslek Bilgisi ise %25'ten %15'e düşürülmüştür. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi %15 şeklinde kalarak, daha önceki halini korumuştur.

-Önceki yönetmelikte seçme sınavından 40 puan ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılırken, yeni yönetmelik ile mahkeme kararı dikkate alınarak, seçme sınavından 60 puan ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılmışlardır.

-Yönetmeliğin 14'üncü maddesinin üçüncü fıkrasına eklenen bir ibare ile güzel sanatlar ve spor liselerinin beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliklerine atanmak isteyenler için öngörülen seçme sınavından sonra yapılan uygulama sınavından 60 puan ve daha üzeri puan alanların başarılı sayılabilecekleri hükme bağlanmıştır. Ayrıca daha önceki yönetmeliğin 20'nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, ?Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenliğine; adayların seçme sınavı ve Ek-2 Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmenin %60'ı ile uygulama sınavından almış oldukları puanın %40'ının toplamı sonucunda oluşan atamaya esas puanlarına göre tercihleri de dikkate alınarak atama yapılır? hükmü, ?Güzel sanatlar ve spor liselerinin beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliğine; adayların seçme sınavı ve bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmenin %40'ı ile uygulama sınavından almış oldukları puanın %60'ının toplamı sonucunda oluşan atamaya esas puanlarına göre tercihleri de dikkate alınarak atama yapılır? şeklinde düzenlenerek, daha önce atamaya esas puanların hesabında seçme sınavı ve değerlendirme formunun %60'ı, uygulama sınavının ise %40'ı şeklinde yapılan uygulama; seçme sınavı ve değerlendirme formunun %40'ı, uygulama sınavının ise %60'ı şeklinde değiştirilmiştir. Buna göre uygulama sınavının ön plana çıkması ve daha belirleyici olması yönünde bir düzenleme yapıldığı görülmektedir.

-Önceki yönetmelikte yer alan ?uygulama sınavı sonuçlarına, sınav sonuçlarının ilan edildiği gün ya da ertesi iş günü içinde il millî eğitim müdürlüğü aracılığıyla itiraz edebilirler' hükmü, yeni yönetmelik ile ?adaylar, uygulama sınavı sonuçlarına, sınav sonuçlarının ilan edildiği günden itibaren üç işgünü içinde il millî eğitim müdürlüğü aracılığıyla itiraz edebilirler' şeklinde düzenlenerek, itiraz süresi uzatılmıştır.

-Yeni yönetmelikle, iller arası yer değiştirme suretiyle yapılacak atamaların Bakanlıkça yapılabileceğine açıklık getirilmiş olup, il içinde yapılacak atamaların önceden olduğu gibi Valiliklerce yapılması öngörülmüştür.

-Önceki yönetmelikte yer alan, ?Adaylar, bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarına atanmak üzere en fazla yirmi eğitim kurumu tercih etmek suretiyle elektronik ortamda başvuruda bulunurlar? hükmü, ?Adaylar, bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarına atanmak için duyurusu yapılan eğitim kurumlarını tercih etmek suretiyle elektronik ortamda başvuruda bulunurlar? şeklinde düzenlenerek, 20 eğitim kurumu tercih edilmesi sınırlaması ortadan kaldırılmıştır.

-Yeni yönetmelikle adli soruşturma veya disiplin soruşturması sonucunda görevli oldukları eğitim kurumunda kalmalarında sakınca görülenlerden görev yerleri değiştirilenlerin, aradan üç yıl geçmedikçe daha önce ayrıldıkları kuruma özür durumu da dahil herhangi bir şekilde yer değiştirme isteğinde bulunamayacakları hükmü getirilmiştir.

-Yönetmeliğin geçici birinci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan, ?Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili mevzuata göre her türlü Anadolu liselerine yazılı, sözlü ya da mülakat/uygulama sınavları sonucuna göre atanarak bu liselerde görev yapan öğretmenler, 19'uncu madde kapsamındaki atamalar için bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarına başvuruda bulunabilirler. Bu öğretmenlerin başvuru ve atamaları, 19'uncu madde kapsamında belirtilen adaylar ile birlikte değerlendirilir? hükmü ile yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten önce Anadolu liselerine yazılı, sözlü ya da mülakat/uygulama sınavları sonucuna göre atanarak bu liselerde görev yapan öğretmenlerin yeni yönetmelik kapsamında bulunan güzel sanatlar ve spor liselerinin beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenlikleri ile fen liseleri ve sosyal bilimler liselerine yeniden atama şeklinde başvuru yapabilmelerine imkan verilerek, kazanılmış haklarının korunması sağlanmıştır.

-Ayrıca yönetmelik eki değerlendirme formunda yer alan, ?alanında doktora yapan öğretmenlere verilen 14 puan' 13 puan olarak yeniden düzenlenmiş ve son iki yıllık sicil notu ortalamasından gelen %10'luk puan değeri tamamen değerlendirme formundan çıkarılmıştır.

-Uygulama sınavı formunda yer alan ve 100 puan üzerinden 15 puan olarak değerlendirilen tutum ve davranış konuları formdan çıkarılarak sadece uygulama/beceri/yorumlama yeteneği konularından sınav yapılması öngörülmüştür.

-Önceki yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 seçme sınavı elektronik başvuru formu ile Ek-3 atama başvuru formu tamamen yürürlükten kaldırılmıştır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber