Dayakçı polislere komisyon izlemesi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 01 Ocak 2011 07:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM İçişleri Komisyonu'ndaki düzenlemeye göre vatandaş, polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetleriyle ilgili şikâyetleri konusunda Kolluk Gözetim Komisyonu'na başvurup hakkını arayabilecek

Meclis İçişleri Komisyonu gündeminde bulunan Kanun Tasarısı ile Kolluk Gözetim Komisyonu kuruluyor. Öğrenci mi polise saldırdı, polis mi öğrenciyi dövdü gibi tartışmalar bu komisyonda çözülecek. İşçileri Komisyonu gündeminde bulunan tasarı ile vatandaş şikayetleri İçişleri Bakanlığı bünyesinde daha hızlı değerlendirilecek. Şeffaflık sağlayacak olan Komisyon'a vatandaşlar kolluk kuvvetlerinin işlediği ya da disiplin suçu kapsamına giren cezalarla ilgili şikayetlerini iletebilecekler.

TERFİ DURACAK

Kayıt altına alınacak olan bu şikayetler, daimi olarak çalışacak Komisyon'da incelenerek karara bağlanacak. Müsteşar başkanlığında çalışacak olan Komisyon'da Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü gibi üyeler de yer alıyor. Yılda en az bir kere de kamuoyu araştırması yapacak olan Komisyon, gerektiğinde dışarıdan çağıracağı uzmanlardan da yararlanacak. Kendisinin işkence veya kötü muamele gördüğünü, haksız işleme tabi tutulduğunu, taciz edildiğini iddia eden vatandaşlar Kolluk Gözetim Komisyonu'na başvurarak olayın incelenmesini isteyecek. Komisyona "zimmet, rüşvet, irtikap" gibi suçlamalarla gelen memurun terfisi de kovuşturma bitene kadar durdurulacak.

'DİKKATLİ OLACAKLAR'

Komisyona tasarı hakkında bilgi veren İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise güvenlik en iyi şekilde sağlanırken, özgürlüklerin de korunmasının demokrasinin gereği olduğunu söyledi. Atalay, komisyon tutanaklarına geçen konuşmasında şu görüşlere yer verdi: "Bu tasarı, kolluk görevlileri ve vatandaş arasındaki ilişkilerde vatandaşı ve kolluk görevlilerini koruyan ama vatandaşa bir yeni hak arama mekanizması sunan yeni bir yapılanmayı getiriyor. Bu derece önemli yetkileri kullanırken aynı zamanda kolluk görevlilerini daha dikkatli olmaya, eğer varsa vatandaşın da rahatsızlığını, yargının ötesinde, bir idari mekanizma olarak buraya getirmesini öngören bir düzenleme. Hükümetin ilk kurulduğu günlerde 'işkenceye sıfır tolerans' politikasını ifade etti. Bugün ülkemiz artık uluslararası alanda işkenceyle anılan bir ülke değil. 'İşkenceye sıfır tolerans' uygulamamız gerçekten çok etkili oldu. Mesela bu yıl (2010) güvenlik görevlilerimizle ilgili bir tane dahi işkence iddiasıyla dava açılmamıştır." Atalay, komisyonun vatandaşı olduğu kadar kolluk kuvvetlerini de koruyacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber