Ankara'da 3 hastanede 'gece vardiya polikniği' var

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Ankara, Numune ve Sincan devlet hastanelerinde vardiya polikliniklerinin bulunduğunu belirterek, "İnsanlar acil servise gidiyor. Vardiya poliklinikleri boş kalıyor. Önümüzdeki dönemde vardiya polikliniklerini tekrar ilan edeceğiz" dedi.

İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında Ankara'da sağlık alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aksoy, okullarda çocukların aile hekimliği konusunda bilgilendirildiklerini belirterek, "Çocuklarımız aile hekimliği ile tanışma sürecini hızlandırdık. Ankara ilk ve orta derecedeki okullarda 850 bin tane öğrencimiz var. Okul idarelerimiz için de bu güzel oldu. Velilerle beraber okul idareleri de aile hekimliği listesini tutar hale geldiler. Bu çocukların herhangi

bir sıkıntı yaşadıklarında danışabilecekleri hekimi öğrenmiş oldular. İletişim adresleri de orada var. Okullarda bir ilk yardım dolabı koyuyorsunuz ama kimin nasıl kullanacağı belli değil. Milli Eğitim Müdürlüğümüze de teşekkür ediyorum. Okullarda bir saat aile hekimliği üzerine ders anlatıldı. Milli Eğitim müfredatında böyle bir şey yoktu umarım gelecek yılda böyle bir şey konmuş olur" dedi.

Aile hekimliğinden ne kadar çok yararlanılırsa birçok hastalığın erken teşhis edilebileceğini ifade eden Aksoy, hastalığın ilerlemesinin engellenebileceğini söyledi. "Sessiz sedasız toplum sağlığı merkezleri kurduklarını ifade eden Aksoy, Ankara'nın her ilçesinde birer toplum sağlığı merkezi kurduklarını belirtti. Ana çocuk sağlığı merkezlerini de devam ettiğini ifade eden Aksoy, Ankara'da 10 tane ana çocuk sağlığı merkezi olduğu buraların tedaviden ziyade takip, eğitim, aile planlamasına yönelik alanda

çalıştıklarını söyledi.

"NE BİR CİHAZ ARIZASI NE DE OKSİJEN KESİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Aksoy, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde solunum cihazının arızalandığı ve 5 çocuğun kalbinin durduğu iddialarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Aksoy, "Biz soruşturma başlatmadık ancak üniversitenin kendi içinde yürüttüğü bir soruşturma onu takip ediyoruz. Bizim aldığımız ilk bilgilere göre haberin öyle olmadığı, bizim nörodejeneratif beyin hastalığı dediğimiz kronik ilerleyici beyin hastalığı olan bir çocuğumuz. Aslında tıbbi olarak yapabileceğimiz şeylerin sınırlı olduğu bir hastanemiz

Gazi Üniversitemizde tedavi altına alınmışken hastanede hayatını kaybediyor. Safhatı ile ilgili bilgi aileye verilmiş ama aile herhalde bunu yeterince algılayamadı bilemiyorum oradaki ortam nasıl oldu. Ailenin bir hassasiyeti reaksiyonu söz konusu. Ailenin reaksiyonu da bazı kesimlerce yanlış yerlere götürülmüş. Orada ne bir cihaz arızası ne de oksijen kesilmesinin olmadığını öğrenmiş olduk. Rektörümüz de olayla ilgili takibi yapıyor. Biz de izliyoruz onları" dedi.

Ankara'daki bütün anne ve bebek ölümlerini izlediklerini belirten Aksoy, "Sayı olarak oldukça azaldı. Ankara olarak Türkiye ortalamasının yüzde 50 civarı önündeyiz. Ankara diğer illerin de hasta sevk ettiği bir yer. Orta Anadolu'dan çok fazla hasta gelir. Türkiye artık uluslararası toplantılarda bu rakamlarla mahcup olmuyor" dedi.

"VATANDAŞIN ACİLİYET KAVRAMI ABARTILI"

Özel hastanelerde acillerde alınan farkın tıbbın temelinde tartışılan bir konu olduğunu belirten Aksoy, "Biz acil vakanın tanımında bir sıkıntı çekiyoruz. Acil vaka şu an için aksi ispat edilene kadar kendisini acil gören herkesi biz acil kabul ediyoruz. Siz acil servise gelen herkesi alıyorsunuz ve gerekli işlemleri yapıyorsunuz. Vatandaş acil servislerde fark alınmayacağından kaynaklı olarak aciliyet kavramını biraz abartılı olarak kullanıyor" dedi.

Ankara için bir hastane günde ortalama 400 civarında acil hasta bakabileceğini belirten Aksoy, bu hastanenin 800 hastaya bakması durumunda sıkıntıya gireceğini söyledi. Sincan Devlet Hastanesi'ne günde bin 200 tane hasta geldiğini anlatan Aksoy, bir hastanenin poliklinik sayısının çok üzerinde olduğunu vurguladı. Ankara'da ki özel hastanelerin Başbakan'ın genelgesine ve Sağlık Bakanlığının kurallarına son derece uyduklarını dile getiren Aksoy, "Burada esas olan şudur. Bizim hastamızı poliklinik hastası mı

yoksa hayati tehlikesi olan acil mi? Bakanlığımızdan bir çalışma bekliyoruz. Bir hastanede acilden fark alınıyor diye denetim ekipleri gitti. Faranjit olan bir hasta acile geldi diye tamamen acil statüsünde mi göreceksiniz? Bizim hastanelerimizde tiriyaj yapılmak durumunda. Bir insana hastasın demek çok kolay ama sen hasta değilsin acil değilsin demek için her şeyi gözden geçirmek gerek. Vatandaş acil servise biraz fazla geliyor. Acil başvuruları gerçek acil değil. Yüzde 10'nu gerçek" dedi.

"ACİL SERVİSLERİN YÜKÜ VARDİYA POLİKLİNİKLERİ İLE AZALACAK"

Ankara Hastanesi, Numune Hastanesi ve Sincan'da bulunan hastanede 'Vardiya Polikliniği' olduğunu belirten Aksoy, "Akşam saatlerinde vatandaşımız gelsin oralarda muayene olsun istiyoruz. Vardiya poliklinikleri boş duruyor. İnsanlar acil servise geliyorlar. Bu önümüzdeki dönemde vardiya polikliniklerini tekrar tekrar ilan edeceğiz. Bakanlığımızın çalışması geldikten sonra planlıyoruz" dedi.

Vatandaş gelmeyince birçok hastanenin vardiya polikniklerinin iptal edildiğini kaydeden Aksoy, şu anda Ankara Hastanesinin poliklinik sayısı en fazla olan hastanelerden birisi olduğunu akşam vardiya polikliniğinde gündüz 70-80 kişinin geldiği branşta akşam 20-30 kişi geldiğini kaydetti. Aksoy, "Aslında bizim vardiya polikliniklerimiz vatandaşın gelmesi gereken poliklinikler. Mesaiden sonra biz belli branşlarda bazı hekim arkadaşları çalıştırmaya devam ediyoruz. Vatandaşımız karı-koca çalışıyor ve

rahatsızlığını acilde hissetmiyor ama bugün hallettirmek istiyorsa vardiya polikliniğe bekliyoruz acile değil. Lütfen acile değil vardiya polikliniğe gelsin. Özellikle merkezi hastanelerimizde var" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber