Elektrikte TRT payına yeni düzenleme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2011 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) yaptığı yeni düzenlemeye göre, net enerji ve sayaç okuma dışındaki perakende satış hizmet bedelleri toplamının, TRT payının hesaplanmasında dikkate alınacağını bildirdi.

Kaya, 28 Aralık 2010 tarihli ve 2999 Sayılı Kurul Kararı ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanmasına karar verilen elektrik dağıtım şirketi tarifelerine göre, perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketlerinden enerji alan tüketicilere uygulanacak tarife bileşenlerinin açıklandığını belirtti.

Bu bileşenlerin net enerji bedeli, kayıp enerji bedeli, dağıtım bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma dışındaki perakende satış hizmet bedeli ve iletim bedeli olduğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

?28 Aralık 2010 tarihli ve 2999 Sayılı Kurul Kararı uyarınca, nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişiler tarafından, iletim, dağıtım, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti ve kayıp enerjiye ilişkin bedeller hariç olmak üzere, net enerji ve sayaç okuma dışındaki perakende satış hizmet bedelleri toplamının TRT payının hesaplanmasında dikkate alınmasına karar verildi. EPDK'nın yaptığı yeni düzenlemeye göre, net enerji ve sayaç okuma dışındaki perakende satış hizmet bedelleri toplamı, TRT payının hesaplanmasında dikkate alınacak. Tüketiciler, iletim, dağıtım, sayaç okuma ile kaçak elektrik bedellerinin TRT payını ödemeyecek.?

?KAÇ ELEKTRİĞİN BEDELİ NEDEN TÜKETİCİYE YÜKLENİYOR??

Kaya, bu düzenleme TRT'nin yıllık 60 milyon liralık bir kayba uğrayacağını, ancak 3 milyar liranın tüketicinin cebinden çıkmaya devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

?Bu 3 milyar liranın önemli bölümü kaçak elektrik bedeli. Önceden kaçağın da TRT payını ödüyorduk, artık bundan kurtulduk. Elektrik dağıtımı yapan TEDAŞ, kaçağın faturasını tüketiciye yüklüyor. Denetiminini yapamıyorsa, bunu önleyemiyorsa bedelini neden tüketiciye yüklüyorlar? Kaçak elektrikle ilgili operasyon yapsınlar istiyoruz, ancak bu konuda adım atan yok. Çünkü kaçak da olsa bedelini tüketiciden peşin peşin alıyorlar. Elektrik dağıtım şirketleri, kaçak elektriğin kullanımını mutlaka önlemeli, özel dağıtım şirketleriyle işbirliği yapmalı ve nokta tespitlerle kayıp önlenmelidir. Yoğun kaçak kullanılan bölgelerde denetimleri artırsınlar, caydırıcı cezalar versinler. Fabrika, kaçak elektrik kullanarak para kazanacak, bedelini bizler ödeyeceğiz. Adil değil.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber