'Sırdaş Eczaneler' geliyor

Haber Giriş : 30 Mart 2005 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha sağlıklı bir cinsel hayat için 'Sırdaş Eczaneler' geliyor. Eczaneler danışma noktası olacak; 550 eczacı, cinsel sorunlu vatandaşlara yardımcı olacak. Dr. Haydar dümen ise kaygılı: Doktor bilmiyor onlar nasıl bilecek..

Türkiye'deki eczacılar 'daha güvenlik cinsel sağlık' için 'Sırdaş Eczane' projesi başlattı. AB tarafından finanse edilen projeye, Sağlık Bakanlığı da destek veriyor.

Türk Eczacılar Birliği'nin verdiği bilgilere göre Türkiye, dünyada en fazla nüfusa sahip olan 20 ülke arasında yer alıyor. Ülkenin sosyo-ekonomik yapısını olumsuz yönde etkileyen bu duruma doğurganlık hızı yol açıyor. 'Sırdaş Eczane' sloganıyla başlatılacak olan projenin amacı ise üreme ve cinsel sağlık konusunda farkındalık yaratmak, güvenli cinsel davranış geliştirilmesini sağlamak.

İki yıl sürecek

Proje çerçevesinde 550 eczacı eğitilecek. Eczaneler danışma noktası haline getirilip sosyal pazarlama yaklaşımıyla danışmanlık hizmeti verecek. Vatandaşlar, durumuna uygun ürünleren rahatlıkla ulaşabilecek.

İki yıl sürecek uygulama kapsamında, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki vatandaşlar da eğitilecek.

Amaç bilinçlendirmek

Türk Eczacılar Birliği, projeyle ilgili şu bilgileri veriyor: 'Bu uygulama, güvenli annelik, aile planlaması, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE) ve HIV/AIDS enfeksiyonunun önlenmesi, evlilik öncesi cinsel ilişkinin riskleri konusunda gençlerin bilinçlendirilmesi, yaşlılarda ve erkeklerde üreme sağlığı sorumluluklarının sağlanması alt başlıklarına katkı sağlamayı hedefliyor.'

Haydar Dümen: Doktorlar bilmiyor onlar nasıl eğitecek

Türkiye'de de cinsellik denince akla gelen ilk isim olan Dr. Haydar Dümen, Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında desteklenen 'Sırdaş Eczacı' projesini tepkiyle karşıladı. Dümen, eczacıların üreme sağlığı ve cinsel sağlık konusunda insanları bilinçlendirmesi konusunda şu yorumda bulundu: 'Doktorların bilmediği bir konuda eczacılar nasıl eğitim verecekmiş. Bu konuda benim diyecek hiçbir şeyim yok.'

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber