Vadeli mevduatlar 2.2 milyar lira arttı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Şubat 2011 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık artırımları, vadesiz mevduattan çıkışı destekledi. 28 Ocak-4 Şubat arasında vadesiz lira cinsi mevduattan çıkış 2.3 milyar lira oldu

MELİS ŞENERDEM

Merkez Bankası'nın (TCMB) Türkiye'de mevduatın vadesini uzatmak için yaptığı zorunlu karşılık artırımları etkisini göstermeye başladı. Merkez Bankası'nın verilerine göre 28 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında vadeli Türk Lirası cinsi mevduat 2.2 milyar lira artarak 336.2 milyar liraya yükseldi. Buna karşılık, zorunlu karşılık oranları daha fazla artan vadesiz mevduat ise 2.3 milyar lira azalarak 51.7 milyar liraya geriledi.

7 Ocak'ta uygulama başlamıştı

Merkez Bankası, 17 Aralık'ta lira cinsi mevduatın vadesini uzatmak ve kredi hacmindeki büyümeyi sınırlamak için zorunlu karşılıklara ilişkin ilk artırımını açıklamıştı. 7 Ocak'tan itibaren geçerli olan uygulamayla vadesiz mevduata uygulanan yüzde 6'lık zorunlu karşılık oranı yüzde 8'e yükseldi, diğer mevduatın zorunlu karşılığı da vadesi uzadıkça azalacak şekilde ayarlandı.

Artırımı duyan çıktı

Burada dikkat çeken nokta, vadesiz mevduatta 2 milyardan fazla artışın yaşandığı haftanın TCMB'nin ikinci zorunlu karşılık kararının hemen ertesine denk geliyor olması. İkinci artırım 24 Ocak'ta açıklanmış, yeni zorunlu karşılıkların 18 Şubat'tan itibaren geçerli olacağı duyurulmuştu. Bu da tasarruf sahiplerinin, daha uygulama başlamadan vadesiz mevduatlarını kısmen çektiği anlamına geliyor.

Döviz cinsi mevduatta ise sert bir hareket gözlenmiyor. Vadesiz döviz mevduat 228.6 milyon TL azalarak 26.9 milyar lira düzeyine indi. Vadeli yabancı para mevduatı ise 32.9 milyon lira artışla 124.5 milyar lira düzeyinde oldu.

Merkez Bankası'nın verilerine göre en geniş tanımlı para arzı da 28 Ocak-4 Şubat tarihlerinde 613.9 milyar liraya ulaştı. Aynı tarihte dolaşımdaki para 45.2 milyar lira, bir haftalık repo hacmi ise 5.3 milyar lira oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber