İstanbul'da konut sorunu var mı?

Haber Giriş : 31 Mart 2005 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttüğü konut projelerini teker teker hayata geçiriyor. Ancak İstanbul için yeni konut yapımına ihtiyaç var mı? sorusu da gündemde bulunuyor.

İstanbul'da, tamamlanmış ve bomboş duran yüzlerce konut bulunuyor. Bu durum rant ekonomisi ve plansız kentleşmeyi akıllara getiriyor.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Halkalı, İkitelli, Pendik, Gaziosmanpaşa-Taşoluk, Esenler'de ve Ümraniye'de 5 bin konutun projesini yaptıklarını söyledi. Bayraktar, İstanbul'da yapacakları konut sayısının bununla da sınırlı kalmayacağını vurguladı.

Toplu Konut İdaresi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi birlikte kolları sıvayarak, İstanbul'da toplu konut yapımı atağına geçti. Dizi dizi bloklar gökyüzüne yükselmeye başladı ancak, İstanbul'da altyapısı tamamlanmış halde yüzlerce bina bomboş bekliyor. Kurtköy, Beylikdüzü, İçerenköy, Bahçeşehir, Esenyurt ve Alibeyköy sırtlarında 150 bin nüfusu barındıracak konut boş bekliyor.

TOKİ ve belediyeye eleştiri

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, TOKİ ve belediyenin birlikte yaptığı konutların rant amaçlı olduğunu düşünüyor. Gökçe, ?ihtiyaç dışı yapıldığını düşünüyorum. Çünkü böyle olmasa planlama sonucu yapılırdı. Bizim gerçekten İstanbul'da konut fazlamız mı var ? Eksiğimiz mi var bu biliniyor mu?? dedi. Cemal Gökçe, geçmişte bazı konutları bankaların yaptığını, bu bankalar battıktan sonra halkın sırtına 40 milyar dolar bindiğini de iddia etti.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün 2000 yılı rakamlarına göre, İstanbul'da 900 bin, İSKİ'ye göre ise 1 milyon 230 bin konut bulunuyor. İstanbul'da kaç bina bulunduğu konusu bile istatistiklere bu şekilde yansırken, yeni konut ihtiyacının nasıl belirlendiği merak ediliyor.

Uzmanlar, İstanbul'da konut açığı olup olmadığını bilmek için önce bina envanterinin çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Devlet ve yerel yönetimler ise, bir bölümü yeşil alan olarak değerlendirilmesi gereken hazine arazilerine bina dikmeye devam ediyor.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber