Faturayı saklamak garanti için yeterli değil

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2011 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Bursa Şubesi Başkanı Sıtkı Yılmaz, garanti süresi 2 yıldan fazla olan ürünlerin garanti belgesinin imzalanmaması halinde garanti müddetinin 2 yıla düştüğünü söyledi.

Firmaların ürünleri satarken garanti belgelerini imzalamayıp müşterilere faturanın garanti yerine geçtiğini söylediklerine dikkat çeken Yılmaz, "Firmalar, sattıkları malların garanti belgelerini imzalamak zorunda. İmzalamamalarının sebebi sorumluluklarından kaçmaktır. Tüketiciyi mağdur etmeye kimsenin hakkı yok" dedi.

Yılmaz , 4077 sayılı Tüketici Kanunu'na istinaden hazırlanan "Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına İlişkin Yönetmelik" gereği firmaların garanti belgesini imzalamak mecburiyetinde olduklarını hatırlatırken, faturanın tek başına sadece 2 yıl servis süresi sağladığını kaydetti. Bazı ürünlerin garanti sürelerinin 3-4, hatta 5 yıl olduğunu söyleyen Yılmaz, garanti belgesi olmadan bu ürünlerin garanti süresinin 2 yıla düştüğünün altını çizerek, "Bu yüzden kapımızı çalan çok müşteri var. Vatandaş garanti süresi 3 yıl olan bir ürün alıyor ve ürünü arızalanınca da servise götürüyor ancak servis yetkilisi ürünün garanti belgesi imzalanmadığı için müşteriyi geri çeviriyor. Ürünün garanti belgesini imzalatmak için malı satın aldığınız mağazaya gidebilirsiniz ancak mağaza kapanmışsa elinizden bir şey gelmez. Onun için bir şey alırken garanti belgesini mühürletip imzalatmayı ihmal etmeyin" şeklinde konuştu.

Garanti belgesinin malın teslim alındığı tarihte imzalatılmasının gerektiğini anlatan Yılmaz, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Firmaların garanti belgesi yönetmeliğinin icaplarını harfiyen yerine getirmediğini ileri süren Yılmaz, bu konuda kurumlarına çok şikayet geldiğini bildirdi. Yılmaz, vatandaşların tüketici derneklerine şikayette bulunmaları halinde bu firmalar hakkında hukuki sürecin işletilebileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber