Durak'ı koltuğundan eden 'rüşvet iddiasında' beraat

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Nisan 2011 12:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adana'da Aytaç Durak'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınmasına yolaçan süreci başlatan 'rüşvet kaseti' ile ilgili olarak haklarında 'rüşvet vermek' ve 'rüşvet almak' suçundan dava açılan CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Esendemir ile kasetteki kaydı yapıp Durak'a verdiği iddia edilen Fatma Arzu Yeniçeri delil yetersizliğinden beraat etti.Aytaç Durak, 2010'un Mart ayında yapılan meclis toplantısında, bir akaryakıt istasyonuyla ilgili imar değişikliği konusunda 260 bin dolarlık rüşvet pazarlığı yapıldığına ilişkin ses kasetini ortaya çıkardığını iddia etti. 7 meclis üyesinin adının da karıştığını ileri sürdüğü 47 dakikalık kasetin 4 dakikalık bölümünü mecliste dinleten Durak, "Aramızda çürükler varsa ayıklamak görevimiz" dedi. Bazı meclis üyelerinin de Durak'a yönelik ithamlarda bulunması üzerine, Aytaç Durak 28 Mart 2010'da, İçişleri Bakanlığı'nca 'soruşturmanın selameti' gerekçe gösterilerek açığa alındı, kasetteki iddialarla ilgili olarak da 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

3'ÜNCÜ CELSEDE SONUÇLANDI

CHP'li Meclis üyesi Mehmet Esendemir hakkında 'rüşvet almak', kasetteki kaydı yapıp Durak'a verdiği iddia edilen firma temsilcisi Fatma Arzu Yeniçeri hakkında da 'rüşvet vermek' suçlamasıyla 12'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın karar duruşması yapıldı.

Sanıkların katılmadığı duruşmada tanık olarak dinlenen Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, kendisinin söz konusu kaseti basından duyduğunu belirterek, "Bu hususta görgüye dayalı bilgim yok. 34 meclis üyesi bulunmaktadır. Mehmet Esendemir'in bu üyeler adına hareket etmesi mümkün değildir. Aytaç Durak'ın neden ihbar ettiğini anlamış değilim" dedi.

"İFTİRA ATILDI"

Bir önceki duruşmaya katılarak ifade veren Meclis Üyesi Mehmet Esendemir, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Olayın üzerine gittiği için kendisine iftira atılmış olabileceğini belirten Esendemir, "Fatma Arzu Yeniçeri, benden yardım istedi. Ancak benim yardımcı olabileceğim bir durum söz konusu olmadığı için yardımcı olamadım. Sonra kendisinden dosyanın komisyondan geçebilmesi için rüşvet istendiğini söyledi. Ben de, dosyasında eksiklik bulunmadığı için rüşvet vermesini gerektirecek bir durumun olmadığını söyledim" diye konuştu.

''4 AY RAHATSIZ ETTİ''

İlk duruşmaya katılarak 2 sayfalık yazılı savunma sunan Fatma Arzu Yeniçeri de, "Benim amacım rüşvet vermek değildi. Ben onurumu ve itibarımı korumak için bu kaydı yaptım. Çünkü, patronum dahil kimse rüşvet istendiğine inanmıyordu. Mehmet Esendemir, beni son 4 aydır rahatsız ediyordu. Sürekli arıyor, para istiyordu. Dosyada eksiklik olmamasına rağmen, dosyanın komisyondan geçmeyeceğini söylüyordu. Talebi, 650 bin dolardan 260 bin dolara düştü. Her gün ortalama 15 defa arıyordu. Artık psikolojim bozulmuştu. Bu yüzden kaydı yaptım. Sonra da kaydı yaptığım cep telefonumu Belediye Başkanı Aytaç Durak'a verdim" diye ifade verdi.

MÜŞTEKİLİĞİ KABUL EDİLMEDİ

İlk duruşmaya müşteki olarak katılıp daha sonra müştekilik talebi reddedilen Başkan Aytaç Durak da şöyle konuşmuştu:

"Son seçimlerden sonra imar konusunda yolsuzluklar yapıldığıyla ilgili bilgiler gelmeye başladı. Sonra da, önceden tanımadığım bu bayan bana bu olayı anlatıp, elindeki kaydı verdi. Ben de bu kaydı CD'ye aktartıp, tamamı 47 dakika olan bu CD'nin 4 dakikasını mecliste dinlettim. Aynı zamanda bu kaydı Cumhuriyet Savcılığı'na teslim ettim."

Mahkeme heyeti, Mehmet Esendemir ile Fatma Arzu Yeniçeri'nin delil bulunmadığını değerlendirerek, rüşvet verme ve alma suçundan beraatlarına karar verdi.

AYTAÇ DURAK YARGILANIYOR

Aynı kasetle ilgili olarak, ses kaydını mecliste dinleten Aytaç Durak, 'özel hayatın gizliliğini ihlal etmekten' Adana 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 5 yıla kadar hapis istemiyle sanık olarak yargılanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber