F35'lerin motorunu üretip 700 kişiye istihdam sağlayacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Mayıs 2011 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kale Grubu ve dünya havacılık sektörünün motor sanayii devi Pratt&Whitney ortaklığında kurulan Kale Pratt & Whitney Uçak Motor Sanayii A.Ş.'nin Ege Serbest Bölgesi'nde kuracağı fabrikanın temeli atıldı. Fabrikada ilk etapta dikey iniş de yapabilen yeni nesil savaş uçağı F35'in gövde parçaları, uzun vadede F135 motor parçaları üretecek

Füsun ÇAĞLAR

Kale Grubu ve dünya havacılık sektörünün motor sanayi devi Pratt & Whitney ortaklığında kurulan Kale Pratt & Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş. fabrikasını temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle atıldı. Açılışta konuşan Çumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kale Grubu'nun, Türkiye'nin sanayileşmesine çok önemli katkılar sunduğunu belirtirken, 'Kale Grubu, Türkiye'nin gerçek büyümesini gerçekleştiren firmalardan biri olarak' dedi. Türkiye'nin nüfusu, coğrafyası, sanayisi ile büyük bir ülke olduğunu ve büyük bir ordaya sahip bulunduğunu aktaran Gül, 'Kale Grubu'nun 2008' de havacılık sanayinin açılışını yapmıştık. Burada yine Kale Grubu'nun ortak olduğu çok önemli bir yatırımın temelini atıyoruz. Bu yatırımı örnek alan firmalar olacaktır' dedi.

BUNLAR TİCARİ KONULARDIR

Cumhurbaşkanı Gül bunların ticareti de geliştiren yatırımlar olduğunu ifade ederek, 'ABD Başkanı Obama'nın yaptığı ziyarette ofisinde gerçekleşen görüşmede bir çok konuyu görüşürken iki köklü müttefik olarak Türkiye ve ABD'deki ortak yatırımların ne kadar düşük olduğunu ve bunları gidermemiz gerektiğini söylediğimizde Başkan Obama, Beyaz Saray ile faks konferansı kurarak konuya el attı. İki ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar gelişecektir' dedi.

İzmir iyi bir alternatif oldu

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül Sikorsky firmasın kazandığı ihalenin 2.3 milyar dolarlık kısmının Türk sanayi tarafından üstlenildiğini, helikopterlerin tesliminin TUSAŞ tarafından gerçekleştireleceğini vurgularken, 'Havacılık sanayinde İzmir' in son yıllarda gösterdiği ilerleme memnuniylet vericidir. İzmir, İstanbul, Ankara ve Eskişehir'in ardından iyi bir alternatif oldu' dedi.

60 milyon $ yatırım

KALE Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, 'Şirketimizin ana işi uçak gövde parçaları olacak. Gelecekte ise F135 motorlarına parça üretmek olacaktır' dedi. Okyay, 100 bin metrekare alanda 20 bin metrekare alana inşa edilecek fabrikanın 60 milyon dolara mal olacağını ve ilk etap yatırımı gelecek yılın ikinci çeyreğinde faaliyete geçecek tesiste, 5 yıl sonunda 700 kişi istihdam edecekleri bilgisini verdi.

ABD şirketlerine örnek olmalı

KALE Grubu Yönetim Kurucu Murahhas Azası ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur ise, grubun Türk sanayiine verdiği öneme dikkat çekerken, ABD Büyükelçisi Francis Riccarione de Cumhurbaşkanı Gül'ü ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk ziyaret ettiği cumhurbaşkanları arasında yer aldığını, ilk denizaşırı ziyaretinde Türkiye'ye geldiğini belirterek, 'Bugün temelini attığımız bu ortaklık ticari işbirliğinde ne kadar ilerlediğimiizin göstergesi. Bu yatırımın diğer ABD şirketlerine de örnek olmasını diliyorum' dedi.

Türkiye kendi uçak gemisini kendi yapabilir

SAVUNMA Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, Türkiye'nin milli savunma sanayiinde çok ilerleme kaydettiğinin altını çizerek, Gelişen denizcilik sektörü ile elde edinilen kazanımlar sonucu, ihtiyaç olması halinde, kendi uçak gemisini yerli imkan ve kabiliyetleri ile yapabilecek güçte olduğunu söyledi. Bayar şöyle konuştu: 'Burada önemli olan 'Türkiye'nin uçak gemisine ihtiyacı var mıdır?' sorusuna cevap aramak. Yalnızca bir karakol görevi için bile denize açılması 100 milyon dolar bulan bu dev gemiye sahip olmak için aynı zamanda gemi ile birlikte sefere çıkacak en az 2 tane yeni destroyer, 1 adet denizaltı, en az 40 savaş uçağına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlarla birlikte gemilerin büyüklüğüne göre 1000 ila 5000 kişi arasında personel bulundurulması gerekliliği de göz önünde bulundurulmalıdır.''

1987 yılında sektöre girdi

l KALE Grubu 1987 yılında Stinger Projesi ile Savunma ve Havacılık sektörüne giriş yaptı.

l ÇOK uluslu şirketlerle çeşitli projelerde çalışan Kale Grubu, 2005'te dünyanın en önemli havacılık projesi olarak gösterilen F 35 projesinde 200'ün üzerinde uçuş kritik gövde parçası ve üretimini üstlenerek projede kilit role sahip oldu.

l SİVİL ticari havacılık alanında ise Boeing, 737- 7467- 777 ile yeni nesil uçağı 787 nin yapısal parçalarını ve Airbus 319- 320- 321 uçaklarının yakıt tank parçalarını üretmeye başlayan Kale Grubu, dünya havacılık sektöründe motor sanayi devi Pratt & Whitney ontaklığı ve Kale Pratt& Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş. ile havacılık sektöründe yeni bir faaliyet alına girmiş oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber