SBS'ye gireceklere altın değerinde uyarılar/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2011 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, yarın yapılacak 8. sınıflar için Seviye Belirleme Sınavı (SBS) öncesi öğrenci ve velileri strese karşı uyardı.

Alanya Özel Ufuk Fen ve Anadolu Lisesi Psikoloji Danışmanı Ali Kayaalp, sınav öncesi ve sonrası strese girmenin yenilgiyi kabul etmek anlamını taşıdığını söyledi. Kayaalp, bu nedenle öğrencilerin strese girmemelerini sınavı kötü geçen öğrencilerin anne ve babaların da çocuklarına karşı daha dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu. Sınav esnasında bayılan, sınav sonrası da evden kaçan veya kendini eve kapatanların olabileceğine dikkat çeken Kayaalp, "Bu olumsuzlukların kaynağı sınav kaygısı, sınav stresidir." dedi.

Stresi, yer değiştirme, istila ve yenilgi olarak tanımlayan Kayaalp, şunları söyledi: "Uyur kalırsam, yetişemezsem, sınavda başıma bir şey gelirse, sorular çok zor olur da yapamazsam ailem ne der, arkadaşlarımın, öğretmenlerimin yüzüne nasıl bakabilirim gibi düşünceler adayın kafasını istila eder. Aşamaları belli olan, mekanik sınav süreci birden psikolojik bir boyut kazanıverir. Aday sınava giderken trafiğin akışına dikkat edeceğine, sorular zor gelirse ne yaparım, kaybedersem düşünceleriyle uğraşırken, kaza riskiyle karşı karşıya kalır, kendine yeni stres kaynağı oluşturur. Bir matematik sorusu çözerken, dört işlemle uğraşması gerekirken, gene ya kazanamazsam, aile ne der düşüncesiyle uğraşır. Görüldüğü gibi farkında olmadan adayın düşünceleri yer değiştirmiş, belirsizlik oluşmuş, stres artmıştır. Kaygı, stresin tersi vurdumduymazlık, umursamazlık, aymazlık, boş vermişliktir. Aslında bunlar stresten daha tehlikeli şeylerdir. Çocukların zorluklar karşısında, 'Neden pes edecekmişim, neden kaybedeyim ki başaramazsam ailem ne der.' gibi duyarlılık gösteren psikolojik hal, daha çok tercih edilmesi gereken bir durumdur."

Sınavda stresi yenmek için bazı ip uçları da veren Kayaalp, adayın yapması gerekenleri ertelememesi, bahaneler üretmemesi gerektiğini belirtti. Sınav esnasının bahane bulma ve erteleme zamanı olmadığını belirten Kayaalp, sınavın yapısı gereği adayın, sınavla baş başa, yardımsız, yardımcısız, soruları çözmek durumunda olduğunu bilmesi gerektiğini ifade etti. Adayın kendine güvenmesi ve sorumluluk alması gerektiğini savunan Kayaalp, "Normal bir sürecin sonucu olarak, bilgi ve performans ölçümünden ibaret olan SBS'ye farklı anlam yüklememelidir. Sınavı psikolojik boyuta taşımamalıdır." dedi

Sınav öncesi ve sonrası asıl görevin ailelere düştüğünü ifade eden Kayaalp; ailelerin, söz ve davranışlarıyla çocuklarını rahatlatması gerektiğini hatırlattı. Sınav gününü, çocuğuyla hesaplaşacağı gün olarak görmemesi gerektiğine dikkat çekn Kayaalp, adayın, SBS sonunda ne puan alırsa alsın liseye geçtiğini unutmaması gerektiğini söyledi. Liseye geçmenin de bir başarı olduğunu dile getiren Kayaalp, sınav sonuçlarının, merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan okullara yerleşmenin önemli olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber