Seçim sonrası hükümetten ilk resmi açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2011 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde Türk vatandaşının artık demokrasiyi benimsediğini, seçimlere katılım oranı ile Türkiye'nin itibarının yükseldiğini kaydetti.

Demokrasinin Türkiye'de kurumsallaştığını kaydeden Çiçek, "Demokrasi bizim için mevsimlik bir konu değildir" dedi. Çiçek kimsenin artık ?Türkiye'nin ekseni kayıyor' diyerek korku ve endişe pompalamasına gerek olmadığını vurguladı.

Çiçek, 60. Hükümetin 98'nci ve son Bakanlar Kurulu toplantısının yapıldığını ve hükümetin istifa ettiğini belirterek bu hükümetin üyesi olarak hükümet sözcüsü sıfatı ile son defa açıklama yaptığını kaydetti. Kurulda seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğunu ifade eden Çiçek, kabine üyelerinin Türkiye genelinde seçim bölgeleri ile ilgili düşüncelerini, değerlendirmelerini aktardıklarını, bunların 61. hükümetin değerlendireceği konular olduğunu belirtti. Seçimlere katılım oranının yüzde 87 olduğuna dikkat çeken Çiçek "Seçim sonuçlarına baktığımızda vatandaşımızın katılımı fevkalade yüksektir. Bu parlamenter sistemle idare edilen ülkelerde her türlü takdire değer bir katılımdır. Bu da şunu gösteriyor ki vatandaşımız demokrasiyi benimsemiştir. Demokrasiyi özümsemiştir ve görevini yerine getirmek noktasında büyük bir sorumluluk ve görev şuuru içinde sandık başına gitmiş, kararını vermiştir" dedi. Çiçek, bu sonuçların parlamentodaki temsil oranını da yükselttiğine dikkat çektiği açıklamasına şöyle devam etti:

"Geçmiş dönemlerde Parlamentodaki temsil konusu epey tartışma ve müzakere konusu olmuştu. 2002'de yüzde 79'du vatandaşımızın katılımı. 2007'de yüzde 84'tür. 2011'de de yüzde 87'dir. Geçen dönem parlamentonun temsil oranı yüzde 85'di. Son duruma göre yüzde 95'e varan hatta biraz aşan parlamentoda milletimizin temsil oranı var. Bu fevkalade önemlidir. 24. dönem parlamento Türkiye'nin sorunlarını çözme noktasında hem büyük bir sorumlulukla karşı karşıyadır. Hem de milletimizin çok önemli bir kısmı neredeyse tamamına yakını parlamentoda temsil ediliyor olmakla, varılacak sonuçların tamamının arkasında çok büyük bir millet çoğunluğunun olduğunu da ortaya koymaktadır.Tüm bu noktalardan hareketle şunu söyleyebiliriz ki Artık Türkiye'de demokrasi kurumsallaşmıştır. Demokrasi bizim için mevsimlik bir konu değildir. Gelip geçici bir konu değildir. Yukarıdan bahşedilen bir husus değildir. Artık milletin benimsediği, önemsediği, özümsediği bir durumdur. O nedenle bu konu tüm dünya tarafından da bir değerlendirme konusu olması gerekmektedir."

-"KİMSENİN KORKU POMPALAMASINA GEREK YOKTUR"-

Çiçek, seçim sonuçlarının Türkiye'nin itibarını arttırdığını da sözlerine ekleyerek halkının büyük ekseriyetle Müslüman aynı zamanda demokratik değerleri ile inançlarını birleştirmiş örnek bir ülke olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini kaydetti. Çiçek, "Bu açıdan baktığımızda Türkiye'ye demokrasi konusundaki güven artmıştır. Kimsenin artık Türkiye'de ekseni kayıyordu, kaymıyordu, şöyle olacak, böyle olacak diye korku ve endişe pompalamasına gerek yoktur. Herkes bu sonuçları yeni baştan değerlendirmeli ve milletimizin mesajlarını da hep beraber doğru okumalıyız" dedi. Hükümet sözcüsü Çiçek Türkiye'nin bundan sonra bir demokratik ülke olduğuna, sorunlarını demokrasi içerisinde demokratik kanallar kullanmak suretiyle parlamentoda çözebilecek güce katılıma ve temsile ulaştığını sözlerine ekledi.

-"SURİYE'DEN 8 BİN 538 KİŞİ TÜRKİYE'YE GELDİ"-

Hükümet Sözcüsü Çiçek, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Suriye konusunda Bakanlar Kurulu'nda nelerin konuşulduğuna ilişkin bir soru üzerine Çiçek, Suriye ile Türkiye'nin bitişik iki bina gibi olduğunu, oradaki olumsuzlukların Türkiye'yi de etkilediğini söyledi. Türkiye'nin temennisinin Suriye'nin istikrarının temin edilmesi olduğunu kaydeden Çiçek "Meydana gelen olayları yakınen takip ediyoruz. Endişe ile takip ettiğimiz zamanlar oluyor, Herkesin biraz daha bu konularda teenni ile hareket etmesi, orantısız ve aşırı güç kullanmaması, bundan kaçınması, reform konusunun süratla gerçekleşmesidir. Çünkü bu işin zamana bırakılmış olması beraberinde pek çok sorunu gündeme getirmektedir ve toplumsal barışın tesisini de zorlaştırmaktadır. Türkiye reformlar konusunda Suriye'ye her türlü katkıyı vermeye hazırdır" dedi. Suriye'den Türkiye'ye şu ana kadar 8 bin 538 kişinin giriş yaptığını kaydeden Çiçek bunlardan bin 740'ının erkek, 2 bin 247'si kadın, 4 bin 551 çocuk, 64'ünün de hastanede olduğunu söyledi. Türkiye'nin Suriye'den irtica eden bu vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladığını ve elinden gelen çabayı gösterdiğini de sözlerine ekleyen Çiçek "Bizim arzumuz oradaki gelişmelerin bir an evvel sonlanması, barışın huzurun ve istikrarın bir an evvel tesis dilmesidir. Bunun da şartları bellidir. Toplumun beklentilerini olabildiğince zamana yaymadan süratle karşılamaktır. Biz de ülke olarak bunu destekleriz" diye konuştu.

"BM'nin bu konuda devreye girebilmesi için kaç kişi olması gerekir?" yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Çiçek, "Şu an biz kendi imkanlarımızla Suriye'den gelen bu insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Beklentimiz işin daha ileri boyutlara varmadan işin kendi içinde çözümlenmesidir. Henüz bu safhada BM veya başka kuruluşların ile de şöyle bir rakam olursa o zaman bunlar devreye gider diye bir beklenti içinde değiliz. Beklentimiz bu rakamların burada kalması daha da ileri gitmemesidir" dedi.

-"SİYASETTE DOLMUŞA BİNMEM"-

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Meclis Başkanlığı konusunda kendi isminin sıklıkla konuşulması konusunda da bir değerlendirmede bulundu. Belli dönemlerde seçim "totoları" oynandığını, şimdi de "makam toto" oynanmaya başlandığını kaydeden Çiçek, "Ben totoya hiç girmedim bugüne kadar. Türkiye'de bu tip görevler telkinlerle olacak değildir. Doğru olan neyse Anayasa, iç tüzük neyi gösteriyorsa o çerçevede yapılacak görevlendirmeler olur. Onun için totonun konusu da olmak istemem, bu tür telkinlerin konusu da olmak istemem. Ben özel hayatımda dolmuşa çok bindim. Ama siyasette dolmuşa hiç binmedim. Bu da benim olaylara bakış tarzım, yaklaşım tarzım" dedi.

-SEÇİM SONRASI OPERASYON GEÇİRDİ-

Cemil Çiçek, basın toplantısına geldiğinde alnında bulunan ameliyat izi de basın mensuplarının dikkatini çekti. Bu izin nedeninin sorulması üzerine alnında kist olduğunu ve geçirdiği operasyonla aldırdığını kaydeden Çiçek, "Seçim öncesi vardı. Seçim zamanı buna ayıracak zamanımız olmadı. Ben de dün sabah küçük bir operasyon geçirdim. Çirkin de bir görüntü oldu kusura bakmayın. Kapatma imkanım olmadı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber