Dolar, bugün 1,62 lirayı aştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2011 21:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ekonomik önlemlere ilişkin belirsizlik ve Yunanistan endişeleriyle dolar/TL 1,62'nin üzerine çıktı.

İSTANBUL - Seçimden sonra 1,56'ya kadar inen dolarda yükseliş yaşanıyor.

Yunanistan endişeleri ve ekonomik tedbirlere ilişkin devam eden belirsizliklerle dolar/TL, Reuters Matching sisteminde en son 3 Mart'ta gördüğü 1,62 seviyesinin üzerinde işlem görürken gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz ise yaklaşık son 1 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9.18'a kadar yükseldi.

Bankacılar kur ve faizdeki yükselişte yabancı bir bankanın Yunanistan ekonomisindeki en kötü senaryo karşısında Türkiye'nin de bundan sert bir şekilde etkileneceği ve TL'den riskten kaçış kapsamında çıkışların olabileceğine ilişkin raporun da etkili olduğunu belirtirken, TCMB'nin de TL çıkışları karşısında döviz alım ihalelerine ara vermeyi ya da ihale miktarını azaltmayı değerlendirebileceğini söylediler.

Reuters Matching sisteminde dün spot kapanış saatlerinde 1,5984 olan dolar/TL, bu sabah ilk işlemlerde 1,61'in üzerinde açılmıştı. Bankalararası piyasada dolar gün içinde 1,6269'a kadar yükseldi.

Yunanistan konusunda gelen olumsuz haberlerin piyasalarda satışların artmasına neden olduğunu belirten Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Yurt içinde ise yabancı talebinin arttığı ve hacmin de yükseldiği görülüyor. Bazı yabancı kurum raporlarında, 'Yunanistan'ın iflasının global risk iştahını olumsuz etkileyeceği ve bunun da TL'de değer kaybına neden olacağı' yönündeki yorumlar da dövizdeki talepte etkili. Talebe karşılık, döviz birikimleri 104 milyar dolar civarında olan yerli yatırımcıların henüz satışa geçmediklerini görüyoruz... Piyasalarda tedirginlik bir süre daha etkili olacak. Dolar/TL'de 1,6270'in aşılması durumunda yükselişin 1,67'ye doğru sürmesi beklenebilir" dedi.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.97, valörlü kapanışta ve son işlemlerde yüzde 8.95 olan 20 Şubat 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.02/9.00 seviyesinde başladıktan sonra gün içinde en yüksek yüzde 9.18 seviyesine kadar yükseldi. Bankacılar yüzde 9.18'in son 1 yılın en yüksek seviyesi olduğunu belirtirken faiz spot kapanışta yüzde 9.08 seviyesindeydi.

Bonoda yüzde 9.18'lik seviyenin ardından alımların görüldüğünü belirten bir bankacı, "Piyasa bugün 20-23 baz puan aralığında hareketli bir gün yaşadı. Dış endişelerle satışlar vardı yabancı raporlar etkiliydi. Sonrasında ABD verilerinin biraz iyi gelmesi iç piyasaya da toparlanma olarak yansıdı yüzde 9.18 bileşiklerden yüzde 9.08 bileşiklere kadar geriledik. Özellikle Yunanistan konusu gündemi oluşturmaya devam ediyor ve kısa vadede de gündemden pek düşecek gibi değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber