Balbay ve Haberal'a ?Yüce mahkeme' yolu mu?/ Video

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Haziran 2011 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın sözleri tartışma yarattı

Kemal Göktaş

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, tutuklu vekillerle ilgili ?Süreci bir iki gün bekleyelim. Belki bu konuda bizim de söyleyeceklerimiz olabilir? dedi. Başkan'ın bu sözlerinin Anayasa Mahkemesi'ne ?bireysel başvuru? yolunu işaret ettiği iddia edildi...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bazı AYM mahkeme üyeleriyle birlikte sürdürdüğü Artvin gezisinde tutuklu vekillerin durumuyla ilgili şunları söyledi: ?Süreci bir iki gün daha bekleyelim. Bakalım gelişmelere, ondan sonra belki bu konuda bizim de söyleyeceklerimiz olabilir. Şu anda itirazlar var. Yargı süreçleri işliyor. Onlar da bir sonuçlansın bakalım, daha sonra bir değerlendirme yapmayı düşünüyoruz.?

Başvuru Eylül 2012'de başlıyor

Kulislerde Kılıç'ın bu sözleriyle YSK'nın milletvekilliğini iptal ettiği Hatip Dicle ile milletvekili seçildikleri halde tahliye edilmeyen Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay için ?bireysel başvuru? yolunu işaret ettiği iddia edildi.

YSK kararlarına itiraz önerisi

Ancak Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'a göre vatandaşlar 23 Eylül 2012'den sonra bireysel başvuru hakkına sahip olacak. Kılıç da daha önce AYM'ye yapılan bireysel başvurularla ilgili ?Anayasa gereğince ancak 2012 Eylül ayında bu işin başlayacağını ve bu aşamada bir şey yapmamızın mümkün olamayacağını belirterek, cevaplandırıyoruz? demişti. Kılıç'ın dünkü açıklaması akıllara daha önce YSK'nın yetkileri ile ilgili yaptığı açıklamayı getirdi. Kılıç, 23 Nisan resepsiyonunda gazetecilerin soruları üzerine YSK'nın Anayasa Mahkemesi'nce mahkeme olarak kabul edilmediği için YSK'den gelen başvuruları incelemediğini hatırlatmış ve AYM'nin bu konudaki içtihadını değiştirmesi gerektiğini savunmuştu. Kılıç'ın bu açıklamasıyla başlayan tartışmada ise hukukçular YSK kararlarına karşı AYM'ye itiraz yolunun açılması gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber