Anadolu'daki pek çok tabib odası eyleme destek vermiyor

Haber Giriş : 21 Nisan 2005 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipleri Birliği, sağlık çalışanlarının bugün hasta bakmayacağını açıkladı, ancak Anadolu'daki odalardan eyleme destek gelmedi. Ayrıca yurt genelinde de eylem yapan doktorlara karşı yapılan protestolar da ses getirecek düzeydeydi. Konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için "İşte tüm Türkiye'de 'Beyaz Eylem'... " başlıklı haberimizi tıklayın.

Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, ?meslek onurumuz, iş güvencemiz, ücretimiz, sağlık hakkı için görevdeyiz' yazılı yelekler giydi. Sağlık çalışanları, daha sonra pankartlar ve sloganlar eşliğinde hastanenin poliklinik binasına kadar yürüdü.

Çalışanlar adına basın açıklaması yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, ''Türkiye'de sağlıkla ilgili iki niteleme yapacaksak, bir tanesi yetersizlik, bir tanesi eşitsizliktir'' dedi.

Eyleme, İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Rifat Yüzbaşıoğlu, ÖDP, EMEP ve Halk Evleri'nin de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Türk Tabipleri Birliği bir kez daha eylem yapmasına rağmen merkez konseyle ona bağlı tabip odaları arasında görüş ayrılığı da yaşanıyor.

Türk Tabipleri Birliği, sağlık alanındaki düzenlemelere karşı çıkarak 21 nisanda hasta bakmamaya karar vermişti. Anadolu'daki pek çok tabip odası ise iş bırakma eyleminin sorunları çözemeyeceği görüşünde.

ATO ve SES çalışanları eylemde

Ankara Tabip Odası ATO ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası SES çalışanları da eylem yaptı. ATO ve SES yayımladıkları ortak bildiride ise, ''sağlıkta dönüşüm programıyla sağlık kuruluşlarını işletmeye, hastaları müşteriye dönüştürmek isteyen AKP hükümetini uyarıyoruz'' denildi.

Bolu
Bolu Tabip Odası Başkanı Opt. Dr. Cevdet Top düzenlediği basın toplantısında, ?aile hekimliği' uygulamasının Türkiye için uygun olmadığını söyledi.

Afyon
Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Enis Arabacı, sağlık alanında yapılan bazı reformların erken, bazılarının geç yapıldığını savundu. Arabacı yapılan bazı düzenlemelerin ise oldukça sakıncalı olduğunu iddia etti.

Eskişehir
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ümit Karasu da, sağlık sistemindeki sorunların, insanı, bilimi, aklı ve ahlakı esas alan politikalarla çözüleceğini söyledi. Eskişehir'de sağlık çalışanları, önlüklerine ''Meslek onurumuz, iş güvencemiz, ücretimiz, sağlık hakkı için görevdeyiz'' yazılı kokartlar taktı.

TTB'nin itirazları

Türk Tabipleri Birliği, planladıkları eylemin amacını gazete ilanlarıyla da kamuoyuna duyurdu. Buna göre Türk Tabipler Birliği:

aile hekimliğine,

genel sağlık sigortasına,

hastane ve sağlık ocaklarının yerel yönetimlere devrine,

uzman hekimlerin görev yerlerinin değiştirilmesine,

hekimlerin sözleşmeli personel haline getirilmesine karşı çıkıyor.

Eyleme destek sınırlı

Düzenlemelerin bazıları Anadolu'da da sağlık çalışanlanı tarafından tepkiyle karşılanıyor ancak eyleme destek vermeyecek olan odalar, 'muhatabımız hasta değil bakanlık' görüşünü savunuyor.

Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya, Malatya, Isparta, Burdur, Konya ve Bursa tabip odaları eyleme destek vermeyeceklerini açıkladı.

"Hasta bakmamak itibar kaybettiriyor"

Kendi bölgelerindeki hekimlerle toplantılar yapan oda yetkilileri, iş bırakma yönteminin pek çok kez denediğine her seferinde katılımın gittikçe düştüğüne dikkat çekti.
Hasta bakmayarak hekimlerin itibar kaybettiğini düşünen bu odalar arasında, eylem yerine farklı yollar denemeye karar verenler de var. Örneğin Konya Tabip Odası, yerel gazetelere sorunları anlatan ilanlar verdi. Yarın hekimler Konya'da hasta bakmayı sürdürecek ama yakalarına siyah kurdele takarak bunu yapacak.

Doğu illeri eyleme destek vermiyor

Erzurum, Kars, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan ve Iğdır Tabip Odası, sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemine destek vermeme kararını açıkladı.

Açıklamada, ''inkar edilemez sorunlarımızın, tüm ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla daha yapıcı ve sıkı işbirliği ile çözümü yönünde girişimlerde bulunulmasına, ülkemizin mevcut şartlarında bu tür bir iş bırakma eyleminin hekimlere fayda sağlamayacağına ve dolayısıyla eyleme destek verilmemesine oybirliği ile karar verilmiştir'' denildi.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber