Yolları aştı, SBS'de birinciliğe koştu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Ağustos 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir'de, taşımalı sistemle eğitim gören ve 8 yılda 50 bin kilometre yol kat eden 15 yaşındaki Hülya Çetin, 500 tam puan alarak Türkiye birincisi oldu

Balıkesir'de tek göz odalı evlerinde hem gözleri görmeyen annesine bakan hem de ödünç kitapla LYS'de Türkiye birincisi olan Menekşe Okyay'ın ardından, bu kez de taşımalı sistemle eğitim gören ve 8 yılda 50 bin kilometre yol kat eden 15 yaşındaki Hülya Çetin, SBS'de 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasına girdi. Hülya, Balıkesir Fen Lisesi'nde yatılı okuyacak.

DÜZENLİ ÇALIŞTI

Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Kayalıdere köyünde çiftçilik yapan Mehmet ve Hatice Çetin çiftinin 15 yaşındaki kızları Hülya Çetin köylerinde okul olmadığı için, her gün taşımalı sistemle 15 kilometre mesafedeki Keçidere İlköğretim Okulu'na gidip geldi. İlköğretimini tamamladığı 8 yılda, yaklaşık 50 bin kilometre yol kat eden Hülya Çetin, kısıtlı imkanlarına rağmen okulunu birincilikle bitirdi. Köyde çiftçilik yapan ailesinin işlerine de yardım eden Çetin, Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) büyük bir başarıya imza atarak, 100 sorunun 100'ünü de doğru yanıtlayıp, Türkiye birincileri arasına girmeyi başardı. Zor şartlarda ve taşımalı eğitimle bu büyük başarıya imza atan Hülya Çetin, sınava düzenli çalışarak hazırlandığını söyleyerek, "Okulda derslerim iyiydi ve okul birincisiydim ama Balıkesir'de kalacak yerim olmadığı için sürekli dershaneye gidemiyordum. 8'inci sınıfta kısa bir dönem Balıkesir'deki öğretmenlerimin yanında kalarak dershaneye gittim. Sınava Matematik öğretmenim Ercüment Özdilek'in yönlendirmeleriyle hazırlandım. Deneme sınavlarında 1-2 yanlışım çıkıyordu. Türkiye birinciliği benim için de sürpriz oldu" dedi.

DOKTOR OLMAK İSTİYOR

Tercihini, Balıkesir Fen Lisesi'nde yatılı okumak üzere yapacak olan Hülya Çetin, bir süre önce kalp rahatsızlığı sonucu hayatını kaybeden dedesinin hastalığından da etkilenerek doktor olmaya karar verdiğini söyledi. Lisede çok çalışarak Hacettepe Tıp Fakültesi'ni kazanmayı istediğini belirten Çetin, "Ailem başta olmak üzere insanlara sağlık dağıtmak istiyorum" ifadesini kullandı.

Kardeşi de okul ikincisi

SBS şampiyonu Hülya Çetin'in Keçidere İlk Öğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi olan kardeşi Esra Çetin de bu yıl okul ikincisi oldu. Ablasının başarısıyla gurur duyan Esra Çetin, "Ablamın başarısı nedeniyle şimdiden strese girdim. Amcamızın oğlu Seyfettin Çetin de 3 yıl önce OKS'de 1'inci olarak İzmir Fen Lisesi'ni kazanmıştı. Şimdi herkes benden de büyük başarı bekliyor. Ablamı geçmek için çok çalışmam gerekiyor" dedi.

Çetin Ailesi kızlarıyla gurur duyuyor

KIZLARININ başarılarından büyük mutluluk duyan anne Hatice Çetin, "Köy ortamında bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamamaları için kızlarımın eğitimine büyük önem veriyoruz. Balıkesir'de kalacak yerimiz olmadığı için Hülya'yı dershaneye sürekli gönderemedik. Kısa bir süre öğretmenlerinin yanında kalarak dershaneye gitmesine rağmen Türkiye birincisi oldu. Doktor olmak istiyor. Başaracağına inanıyoruz" dedi. Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde de tek göz odalı evlerinde hem gözleri görmeyen annesine bakıp ev işlerini yapan, hem de arkadaşlarından aldığı ödünç kitaplarla ders çalışan Menekşe Okyay, LYS'de Türkiye birincisi olmuştu.

Mahmut ACARÖZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber