Kaçak içki sigara, yağdan vergi kaybı 4 milyar TL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2011 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Esnaf ve San'atkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kaçak içki, sigara ve 10 numara yağ satışı yüzünden, devletin vergi kaybının 4 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin kaçak iç ki, sigara ve 10 numara yağ satışı yüzünden büyük vergi kaybına uğradığını ifade etti.

Sigara satışına getirilen kurallara uydukları halde esnafın "haksız yere suçlandığını" dile getiren Palandöken, "Kapımızın önünde tablada satılan kaçak sigaraya kimsenin müdahale ettiği yok" görüşünü öne sürdü.

-"KAÇAK SİGARA SATIŞI ARTTI"-

Tütünle ilgili vergilerin devletin toplam vergi gelirinin yüzde 8'ini oluşturduğunu ancak kaçak sigara nedeniyle ciddi vergi kaybı bulunduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Geçen yıl kaçak sigara yüzünden 1,6 milyar lira ÖTV kaybı yaşandı. Acil olarak denetim ihtiyacı var. 2010 yılında yüzde 15 düşen sigara satışların ın yerini yüzde 400 artan kaçak sigara almıştır. Batıdaki illerimizde kaçak sigara oranı yüzde 10-20 iken, doğu illerimizde bu oran yüzde 60-80 arasında yüksek boyutlara ulaşmıştır."

Palandöken, açıklamasında, "10 numara yağın ucuz mazot diye yol kenarlarında denetimsiz şekilde satıldığını ve yıllık 2 milyar liralık vergi kaybına yol açtığının tespit edildiğini" de kaydetti.

"Denetimsiz ithalatın sorunu büyüttüğünü, ithal yolla ülkeye giren ihtiyaç fazlası baz yağ miktarının 800-850 bin ton" olduğunu belirten Palandöken, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu yağlara solvent ve benzerleri karıştırılarak yıllık 1,5 milyon tonun üzerinde denetimsiz olarak 10 numara yağ üretilmektedir. Araçlarda maddi hasar oluşturarak motor ve yedek parça ithalini de artırmaktadır. Çevre kirlenmesine etkilerinin yanında maalesef can kayıplarına da yol açan kaçak akaryakıt kullanımının temelinde 1,5 liralık farkın olması var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber