SGK, Medula'da bakıma gidiyor: Hastane ve eczane sistemleri kilitlenecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ağustos 2011 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu, enerji altyapısında yapacağı bakım ve onarım çalışmalarının vatandaşları mağdur etmeyeceği sözü verdi. Hastane ve eczane sistemlerinin kilitleneceğine dikkat çeken SGK, kesintiye karşı gerekli tedbirlerin alınacağını bildirdi.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü'nün enerji altyapısında bakım ve onarım çalışmaları yapılacağından 13 Ağustos 2011 Cumartesi günü saat 19.00'dan itibaren maksimum 25 saat süre ile kurum içi ve dışı uygulamaların tamamının hizmet veremeyeceği belirtildi. Söz konusu çalışmaların yapımı süresince meydana gelecek elektrik kesintisi nedeniyle MEDULA uygulamalarından Medula Hastane, Medula Eczane, Medula Optik ve Medula Şahıs Ödemeleri ile bu uygulamalarda dış bağlantı kurulan İTS, Doktor Bilgi Bankası, UBB vb. hizmet veremeyeceği kaydedilerek, vatandaşların sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanabilmeleri ve mağdur olmamaları için gerekli tedbirlerin alındığı kaydedildi.

'Hastaların hastanelerde tedavi olamayacağı, ilaçlarının parasını kendi imkanları ile ödeyecekleri veya ilaçsız kalacakları' yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilen açıklamada, sistemde bir kesinti meydana gelmesi halinde sağlık kuruluşlarınca yapılacak işlemlerin elle de kontrol edilebileceği aktarıldı. SGK açıklamasında şöyle denildi: "Sağlık kuruluşlarına müracaat eden kişiler sigortalı olduklarını beyan etmeleri veya belgelemeleri durumunda tüm hizmetlerden faydalanabilmektedir. Kişinin sigortalı olmadığı halde sistemin çalışmaması nedeniyle usulsüz şekilde sağlık hizmeti alması halinde ise sağlık hizmet bedeli sağlık hizmet sunucularına ödenecek olup, Kurum tarafından genel hükümler çerçevesinde kişinin kendisinden tahsil edilecektir."

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN

Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü enerji altyapısında bakım ve onarım çalıĢmaları yapılacağından 13 Ağustos 2011 tarihinde saat 19.00'dan itibaren maksimum 25 saat süre ile Medula Uygulamalarının (Medula Hastane, Medula Eczane, Medula Optik ve Medula ġahıs Ödemeleri ile bu uygulamalarda dıĢ bağlantı kurduğumuz ITS, Doktor Bilgi Bankası, UBB v.s. ) hizmet veremeyecektir.

Sağlık Uygulama Tebliği'nin ?MEDULA sisteminden kaynaklanan nedenlerle provizyon alınamaması? baĢlıklı 3.1.3.B maddesinde; ? (1) Kurum Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü yetkililerince imzalanacak bir tutanak ile tevsik edilmesi kaydıyla MEDULA sisteminden kaynaklanan arıza nedeniyle hasta takip numarasının alınamadığı süre zarfında Kurum sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olduğunu yazılı olarak beyan etmek veya belgelemek suretiyle müracaat eden kiĢilerin sağlık hizmetleri Kurumca karĢılanır. Daha sonra yapılan sorgulama sonucu bu kiĢilerin müstahak olmadığının tespit edilmesi halinde, tedaviye ait fatura bedeli ilgili sağlık kurumuna/ kuruluĢuna ödenerek gerekli yasal iĢlemler Kurumca yürütülür.?

Yine ayrıca Sağlık Uygulama Tebliği'nin, ?Sağlık Kurum ve Kuruluşları Faturalarının Düzenlenmesi? başlıklı 9.2.1. maddesinde ise ?.....Ayrıca kurumdan kaynaklanan sebeplerden dolayı elektronik ortamda kuruma fatura edilemeyen sağlık hizmet bedellerinin manuel olarak fatura edilebileceği? hükmü yer almaktadır.

Bu bağlamda yukarıda belirtilen tarihlerde genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü bulundukları kiĢilere sağlık hizmeti sunucularınca (Hastane, Eczane, Optik) sağlık hizmetlerinin kesintisiz sunulması gerekmektedir. Kurum mevzuatına uygun olarak sunulan sağlık hizmetlerine ait tedavi bedelleri öncelikle sistem çalıĢır hale geldikten sonra MEDULA sistemi üzerinden ancak bunun mümkün olmaması halinde Sağlık Uygulama Tebliği'nin 9.2.1. maddesine göre manuel olarak fatura edilebilecektir.

ECZANELER İÇİN İLAVE AÇIKLAMALAR

ü Kurum sağlık yardımlarından faydalanan kiĢilerin tedavileri sonucu düzenlenen reçete muayene katılım payının (2 TL ve 3 TL) eczane tarafından tahsil edilecektir.

ü ÇalıĢan kiĢilerden alınacak olan %20 ilaç katılım payı eczane tarafından tahsil edilecektir.

ü Emeklilerden alınacak olan %10 ilaç katılım payları maaĢlara yansıtılarak daha sonra tahsil edildiğinden eczane tarafından ayrıca tahsil edilmeyecektir.

ü EĢdeğer ilaç uygulaması gereğince oluĢabilecek ilaç fiyat farkı eczane tarafından hastadan elden tahsil edilecektir.

ü Reçete tarihi 13 Ağustos 2011 ve 14 Ağustos 2011 olan reçetelerin sisteme kaydında muayene katılım payları sistem tarafından bir sonraki reçete giriĢine yansıtılacaktır.

ü Hastalara teslim edilen ilaçlara ait karekodlar/ kupürler ĠTS iĢlemi daha sonra tamamlanmak üzere reçeteye eklenecektir.

Reçeteye eklenen karekodların ĠTS iĢlemleri mutlak suretle Medula sistemi üzerinden tamamlanacaktır.

ü Eczaneler tarafında karĢılanan reçeteler sistem çalıĢır hale geldikten sonra MEDULA sistemi üzerinden Kuruma fatura edilecektir. Ancak Kurum mevzuatına uygun olarak karĢılanan reçetelerden MEDULA sistemine kaydedilemeyenler Sağlık Uygulama Tebliği'nin 9.2.1. maddesine göre Kuruma manuel olarak fatura edilecektir.

ü MEDULA sistemi üzerinden fatura edilemeyen reçeteler için Medula Eczane uygulamasından "Deneme" çıktısı alınacak ve verilen ilaçlara iliĢkin karekodlar da Medula Eczane uygulamasında yer alan "Manuel Reçete GiriĢ" menüsünden ĠTS'ye bildirilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber