İmamlık süresi görevde yükselmede sayıldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Eylül 2011 10:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İmama ayrımcılığa Danıştay'dan fren

Gençlik ve Spor Müdürülüğü'nde çalışan Yusuf Kılıç, daha önce imamlık yaptığı süre memuriyetten sayılmayınca terfi edemedi. İdare Mahkemesi de Gençlik ve Spor Müdürlüğü kararını yerinde buldu. Ayrımcılığa Danıştay engel oldu.

İLHAN TOPRAK / ANKARA

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Büro Memur-Sen, üyesi Yusuf Kılıç ile ilgili hukuk mücadelesinde önemli bir zafer kazandı.

Sendika, imamlığı memuriyetten saymayan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) ile Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin yanlışlığının Danıştay'dan dönmesini sağladı.

8 Şubat 2006 tarihinde GSGM'de işe başlayan Yusuf Kılıç 16 Kasım 2008 tarihinde yapılan "Görevde Yükselme Sınavını" kazanarak "Şef" kadrosuna atanma hakkı elde etti.

Fakat Genel Müdürlük, yönetmeliğindeki şef olabilmek için "Kadroda 5 yıl çalışma" şartını ileri sürerek Yusuf Kılıç'ın memuriyette yeterli hizmet süresi bulunmadığını belirtti ve atamasını yapmadı.

GSGM, Kılıç'ın 27 Ekim 1989-11 Şubat 2005 tarihleri arasında Emekli Sandığı'na bağlı olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki imam-hatiplik görevini ise memuriyetten saymadı.

SENDİKA BAŞVURDU

Bu gelişme üzerine sendika üyesinin hakkını savunmak amacıyla durumu yargıya taşıdı. Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde Genel Müdürlük aleyhine dava açıldı. Mahkemenin, verdiği kararda Kılıç birkez daha hayal kırıklığına uğradı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Sınıfı'nda imam hatip olarak çalışan Kılıç'ın bu görevdeki hizmet süresinin Genel İdari Hizmet sınıfında görev yapmış gibi hesaplanamayacağına karar veren Mahkeme Genel Müdürlüğü haklı buldu.

OY BİRLİĞİYLE BOZDU

Sendika bu kez Danıştay'a başvurdu. Danıştay 5. Daire'de incelenen dosyada, Yusuf Kılıç haklı bulundu.

Daire, "Kurumlar, atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları Kanunu'nun 68. maddesinin (B) hükümle-rine göre değerlendirilerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler. Bu sürelerin en az iki yılının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması şartı aranır" hükmünden hareket ederek Ankara 4. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını oybirliği ile bozdu.

EŞİTSİZLİK KALDIRILDI

Üyelerinin hukuk mücadelesini kazanan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan şu değerlendirmeyi yapıt:

"Bazı kurumlar imam-hatiplikte geçen süreyi memuriyetten saymıyor. İmam hatipler de memurdur, bunlar da Emekli Sandığı'na tabiler. Biz burada sadece imam hatiplilerin değil tüm kamu çalışanlarına yönelik bir mücadeleyi kazandık. Eşitsiz bir işlemin iptalini sağlayarak haksızlığın önüne geçtik. Umarım bir daha böyle yanlışlıklarla karşılaşmayız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber