Çocuklarda diş macunu üç yaş öncesine yasak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Eylül 2011 09:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Diş temizliğinin bebeklikte, diş macunu kullanımının ise 3 yaşından sonra yapılmasını söyleyen uzmanlar, aileleri uyardı: Florürlü macunun miktarı leblebi büyüklüğünü geçmemeli.

Özlem Yurtçu

Hayatın her alanında olduğu gibi ağız ve diş sağlığında da erken yaşta edinilen alışkanlıklar yaşam boyu kolaylık sağlıyor. Çocukların en erken yaşta diş hekimiyle tanışması, yetişkinlikte ?dişçi korkusunun' üstesinden gelmeye de yardım ediyor. Tanfer Diş Kliniği'nden Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dt. Nihat Tanfer; 6-8 aylık dönemde diş temizliğinin başlanmasının önemine dikkat çekiyor ve yuva veya okula başlayacak çocukların ağız ve diş sağlığı için anne babaları uyarıyor: Dişlerin ağızda ilk kez görülmesinden itibaren dişlerin çiğneme yüzeyleri tülbent veya gazlı bezin ıslatılarak silinmeli. Okul öncesi çocuklarda çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak gerek. Diş fırçası kullanımına 2,5 - 3 yaşında başlanması gerekli.

Fırça anatomiye uygun yumuşak olmalı

Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak diş fırçalarının kullanılması gerektiğini söyleyen Dt. Tanfer, ?Fırça kılları aşınır aşınmaz değiştirilmeli. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama yeterlidir. 3 yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Diş macunu kullanımına 3 yaşından sonra başlanmalı. Ancak reklamlarda görüldüğü gibi fırça büyüklüğünde değil bir leblebi kadar macun, fırçalama için yeterlidir. Diş macunu kullanımına başlandığı dönemde, florürlü diş macunları tercih edilebilir. Önemli olan çocuğun macunun tadını sevip istek duymasıdır. Fırçalamada macundan çok, etkili bir fırçalama işleminin önemli olduğunu unutmamak gerekir? diyor.

Ortodontik problemlere yol açar!

Nihat Tanfer, ?Nasıl olsa bu dişler değişecek. Tedavi edilmelerine gerek yok, değil mi?? sorusuyla sürekli karşılaştıklarını anlatarak ?Süt dişlerinin bazısı 7 yaş, bazısı ise 11 yaşa kadar ağızda sağlıklı olarak kalmalıdır. Dişin kendi vaktinden önce düşmesi, çekilmesi ortodontik problemlere yol açacaktır. Daimi dişler için rehber olan bu dişler kaybolduğunda, çapraşıklık problemi ortaya çıkar. Ortodontik tedavi çoğunlukla süt dişleri değişince planlanır. Diğer bir önemli nokta; çocuğun diş hekimiyle ile en erken yaşta, ama mutlaka ağrısız olarak tanışmasıdır. Yüzeysel bir polisaj ve anestezi gerektirmeyen fissür örtücü tedaviler, tanışma için en uygun olan tedavilerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber