Sayıştay: 5 yıldır söylüyoruz, Meclis maaşları düzeltmiyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 12 Ekim 2011 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Levent İÇGEN / VATAN ANKARA

Milletvekillerine fazladan ödeme yapıldığı raporuyla

Meclis'in tepkisini çeken Sayıştay kaynakları VATAN'a Meclis'in 2006'dan bu yana bilgilendirildiği ancak bu

konuda bir düzeltmeye gidilmediğini söyledi. Söz konusu fazlalığın ise 3 bin TL değil 720 TL olduğu belirtildi.

TBMM ile Sayıştay arasındaki, maaş hesabı geriliminin detayları netleşmeye başladı. Sayıştay'ın, TBMM'nin 2010 yılı hesaplarına ilişkin hazırladığı denetim raporunda, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşı baz alınarak yapılan yanlış hesaplama çerçevesinde milletvekillerine fazla ödeme yapıldığı iddiasını gündeme getirmesiyle ilgili Sayıştay kaynakları VATAN'a bilgi verdi. Kaynaklar, denetim raporunun Sayıştay tarafından hazırlanmış bir rapor olmadığını, TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu'nun 14. maddesi gereği atanan ve üç Sayıştay Denetçisinden oluşan bağımsız bir komisyon tarafından hazırlanarak, Meclis Başkanlığı'na sunulan bir rapor olduğunu vurguladı.

Ayrıca Meclis'e, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun uygulamaya başlandığı 2006 yılından bu yana milletvekillerinin maaş konusunun bildirildiği, ancak Meclis'in bu konuda bir düzeltmeye gitmediği ortaya çıktı.

Bu denetimin gerçekleştirilmesi ve sonuçlarının raporlanmasında Sayıştay'ın herhangi bir etkisi söz konusu olmadığı gibi, hazırlanan raporun Sayıştay Başkanlığı'na da sunulmadığını belirten kaynaklar, şu bilgileri verdi:

?Dolayısıyla haberlere konu rapor Sayıştay'ın dış denetim raporu değil, TBMM Başkanlığı'nın dış denetim raporudur. Denetim ve raporlama süreci tümüyle TBMM Başkanlığının bilgisi ve yetkisi dahilinde sonuçlandırılmaktadır.? Aynı kaynaklar medyada raporun içeriğine ilişkin olarak yer alan haberlerin de gerçeği yansıtmadığını vurgulandı ve ilgili yasalar gereği milletvekillerine fazladan ödenen aylık tutarın 3.000 TL değil, 720 TL olduğu bilgisini verdi.

Sayıştay'ın görevini yasalarla belirlenen çerçevede ve mesleki etik ilkelerine uygun olarak yürüttüğünü vurgulayan kaynaklar, ?Sayıştay'ın herhangi bir kurumu yıpratma gibi bir gayreti söz konusu olamaz. Özellikle de adına denetim yaptığımız ve milli iradenin tecelli ettiği organ olan TBMM'nin yıpratılması asla söz konusu olamaz.

Milletvekillerinin aylıklarının ?bürokrasiye endekslenmiş olması' şeklindeki bir sorunun gündeme taşınmasında, Sayıştay'a atfedilen bir raporun dayanak olarak kullanılmasının da etik ve hakkaniyete uygun olmadığı düşünüyoruz? dedi.

?Vesayetin delili'

TBMM ile Sayıştay arasında, maaş hesabı gerilimi sürüyor. Sayıştay'ın TBMM'nin 2010 yılı hesaplarına ilişkin hazırladığı denetim raporunda, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşı baz alınarak yapılan yanlış hesaplama çerçevesinde milletvekillerine fazla ödeme yapıldığı iddiasını gündeme getirmesinin ardından, TBMM Başkanlığı dün yaptığı yazılı açıklama ile Sayıştay'ı ?milletvekillerine ve Meclis'e karşı oluşan olumsuz bakış açısını bertaraf edecek? açıklama yapmaya çağırdı. 1984'ten bu yana uygulamanın aynen devam ettiğini, o tarihten bu yana gerçekleştirilen denetimlerde hiçbir yanlışlık bulunamadığı belirtilen açıklamada, ?İddianın bu yıl gündeme getirilmesi anlaşılamamıştır? denildi. ?TBMM Başkanlığı? imzasıyla yapılan açıklamada, Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ?Seçilmiş milletvekili aylıklarının bürokrasiye endekslenmiş olması ayrı bir tartışma konusu olup, demokrasimizin nasıl bir vesayet altında olduğunun açık bir delilidir.?

TEPKİLER

Taner Yıldız (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı): Hiçkimseye üç kuruş fazla ödenmesin. Zaten milletvekilleri de fazla para istemez. Ne gerekiyorsa o yapılmalı.

Köksal Toptan (TBMM eski Başkanı): Teknik bir konu. Burada çıkış yolu, problem; milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen bir yasa yokluğundan kaynaklanıyor.

Mehmet Şandır (MHP Grup Başkanvekili): Bundan özel bir anlam çıkarmamak lazım. Kanunu Meclis idaresi bu şekilde yorumluyor ve uyguluyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber